Vesna Mioljević, a Szerbiai Klinikai Központ epidemiológusa szerint a járványhelyzet instabil - vette át a helyi sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. “A vírus intenzívebben és gyorsabban alkalmazkodik és mutálódik” – jelentette ki Mioljević, ám ennek ellenére idén már egy lépéssel a vírus előtt járunk. Tavaly a február közepi ünnepeket követően számottevően növekedett a fertőzöttek száma.

Ha összehasonlítjuk a kevesebb mint egy hónappal ezelőtti számokat a mostaniakkal, akkor láthatjuk, hogy ma már kevesebb a pozitív eset. “Január 26-án csaknem 20 ezer, tegnap körülbelül 7 ezer pozitív személy volt, nőtt a lélegeztetőgépen lévők és koronavírusban elhunytak száma, arra pedig számítani lehet, hogy a betegek száma növekedni fog az ünnepek után.” Jelenleg a koronavírus három törzse is jelen van Szerbiában, így nagyon óvatosnak kell lennünk, mert a járványügyi helyzet instabil.

“Az orvosok és mindazok számára, akik orvostudománnyal és virológiával foglalkoznak, nem meglepő, hogy a vírus egyre intenzívebben és gyorsabban alkalmazkodik, és mutálódik, hogy minél több embert megfertőzzön. Habár enyhébb megbetegedéssel, és kevesebben kerülnek kórházba mint korábban, a vírus mindig gazdára talál, és a most jelenlevő törzsek, vagyis a delta, az omikron és annak lopakodó változata egyaránt fokozottan veszélyesek az immunhiányos betegek számára.

“Kezdetben a vírus egy lépéssel előttünk járt, ám a vakcináknak és vírusellenes gyógyszereknek köszönhetően idén valószínűleg egy lépéssel a vírus előtt járunk.”