Naponta átlagosan 4000 dinárt (14 ezer forint) is megkereshetnek azok, akik elmennek szilvát szedni, mégis alig találnak idénymunkást Szerbiában - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Milen Rakićević, egy szerbiai termelő arról panaszkodott a helyi sajtónak, hogy hiába bonyolított le több mint száz telefont, azok, akik tavaly még nekik dolgoztak, az idén már nem akartak jönni.

Mindezért ő és családja napok óta szinte ki sem jönnek a gyümölcsösből, de még így is roskadoznak a fák a termés alatt. Azt is hozzáteszi, a környékbeliek vagy nem akarnak 4000 dináros napidíjért dolgozni, vagy annyira idősek, hogy már nem tudnak ilyen jellegű fizikai munkát végezni. A fiatalok vagy elmentek külföldre, vagy a gyárakban dolgoznak.

Szerbia szilvanagyhatalom

A szilva pedig nagyon jól termett az idén Szerbiában, mégsem árulják belföldön, mert annyira alacsony a felvásárlási ár. Annak 70-80 dinárnak (240-275 forint) kellene lennie, miközben a nagykereskedők 13 dinárt kínálnak kilogrammjáért. A szedők 10 dinárt kérnek egy leszedett kilóért, így a termelőnek három dinárja marad.

Blac környékén 2,5 millió szilvafa van, évente 5000 vagonnyi termést szednek le. Szerbiában összesen 74 ezer hektáron terem szilva, 550 ezer tonna átlagterméssel. Ezzel Szerbia a harmadik a világon a szilvatermesztésben, miközben csak ötödik az exportot tekintve. A termést főként feldolgozva, elsősorban aszalva viszik Oroszországba, és Franciaországba.