Az előző években, még a koronavírus járvány kitörése előtt a bankok több olyan hitelt is kínáltak Szerbiában, amelyeket az évi szabadság eltöltésére, utazásra, nyaralásra lehetett igényelni - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. A bankok és az idegenforgalmi ügynökségek megállapodása értelmében az ügynökségek azokhoz a bankokhoz irányították az ügyfeleket, amelyek a hitelképesség megállapítását követően jóváhagyták a kölcsönt, az ügyfél pedig már utazhatott is.

A Biznis.rs azt írja, hogy a pénzintézetek ma olyan kedvező készpénzhiteleket kínálnak, amelynek összegét bármire költhetik. Így az eladósodni vágyok nem kérvényeznek más kölcsönt. Mint azt a Szerbiai Bankok Egyesületénél hangsúlyozzák, a felvett készpénzhitelt sokan nyaralásra költik.

Az egyesület kiemeli, ha a készpénzhitelek feltételeiről van szó, akkor azokról minden esetben a bankokhoz kell fordulni, mert a feltételek különböznek. Az általános jellemző az, hogy a hitelek általában dináralapúak és a kamat sem változik, általában 6,5 és 8 százalék között mozog. A visszafizetés határideje általában 12-18 hónap, de sokan hosszabb távra vesznek fel készpénzhitelt, akár 72 hónapra is.

Amennyiben nem készpénzhitellel szeretnék fedni az utazási költségeinket, egyes bankoknál vannak erre hitelek, amelyek kedvezőek, törlesztési idejük pedig általában egy év. A Szerbiai Bankok Egyesületénél azt mondják, annak ellenére, hogy válság van a világban, az ukrán-orosz konfliktus is kihatással van a gazdasági helyzetre, a járvány utáni időszakban biztosan, hogy megnő majd az utazási kedv, így a hitelek iránti érdeklődés is.