Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter jelentette be, hogy Franciaország 22 milliárd eurónyi orosz tartalékot fagyaszt be. A különböző alapokban lévő összegek február közepén Oroszország arany- és devizatartalékainak mintegy négy százalékának feleltethető meg.

A Euronews visszaidézte: korábban Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter már beszélt arról, hogy az orosz devizatartalékok mintegy felét zárolták a szankciók miatt. A politikus szerint azért tartották ezeket a pénzeszközöket külföldön, hogy defizában tudjanak fizetni.

Az elmúlt hetekben számos más szankciót is bejelentettek Oroszország ellen, amiért háborús inváziót indított Ukrajna ellen. A legújabb korlátozás azonban önmagában is fájni fog Moszkvának: vasárnap az ausztrál kormány azonnali hatállyal megtiltotta a timföld, valamint minden más aluminiumérc exportját Oroszországba. Ezzel az orosz alumíniumiparhoz kapcsolódó import 20 százalékát annulálták.

Camberra ugyanakkor ígéretet tett, hogy növeli az Ukrajnának szánt katonai és humanitárius segélyek mennyiségét - írja a Euronews.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.