Svájcban a jövőben lehetővé tennék, hogy titokban megfigyelés alá vegyék a potenciális csalókat. A "nagy testvér" típusú törvényről három hét múlva szavaznak a polgárok, míg a parlament mindkét háza már márciusban zöld jelzést adott a társadalombiztosítási (tb-) reformnak - írta a Swissinfo alapján a napilap.

Az országban 2009 és 2016 között évi körülbelül kétszáz esetben volt rá példa, hogy a hatóságok utánamentek a folyósított, meglehetősen borsos összegeknek, az eredmények pedig őket igazolták: a nyomozások közel kétharmadában bebizonyosodott a juttatással való visszaélés.

Majd 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki, hogy jogilag nem megalapozottak a baleset-biztosításokkal kapcsolatosan, titokban folytatott megfigyelések, később a svájci legfelsőbb bíróság döntése nyomán a fogyatékossági támogatások esetében is megszüntették a gyakorlatot. Most azt tisztáznák, milyen esetekben lehet megfigyelés alá venni a lehetséges bűnözőket.

A tervezett szabályozás értelmében először mindenképp bizonyítani kell, hogy valóban fennáll a csalás gyanúja, és csak ezt követően kezdődhet az ugyancsak szigorúan szabályozott detektívmunka: a hang- és képanyagok csak közterületeken vagy az onnan halló- és látótávolságon belül eső területeken készülhetnének, bírósági engedéllyel pedig a megfigyelés alatt álló személy gps-es követése is lehetséges lenne. Fél év leforgása alatt legfeljebb harminc napon át lenne jogszerű a megfigyelés, az összegyűjtött adatokat pedig a bíróság mellett a megvádolt személynek is el kellene juttatni.