Az eladósodott szigetország akár 3 milliárd dollárt is igényelt a globális hitelezőtől, mivel több mint hét évtizedes gazdasági válságával küzd. A Srí Lanka-iak hónapok óta akut hiányt szenvednek az alapvető javakból és az egekbe szöktek az árak – derül ki a Reuters beszámolójából.

Végső szakasz

A hivatalos bejelentés előtt nevüket elhallgatva nyilatkozó források nem mondták meg, hogy mennyi pénzt kaphat Srí Lanka.

Az IMF tájékoztatása szerint az egy hete érkezett küldöttség egy nappal meghosszabbította tartózkodását. "Az IMF Colombóban tartózkodó misszióját egy nappal meghosszabbították, mivel a tárgyalások még mindig folynak a hatóságokkal" - áll a közleményben. "Úgy tervezzük, hogy csütörtökön befejezzük a missziót és sajtóközleményt adunk ki".

A Srí Lanka-i kormány szóvivői nem reagáltak a hírre. A Srí Lanka-i elnök, Ranil Wickremesinghe kedden, az év hátralévő részére vonatkozó ideiglenes költségvetést bemutatva közölte a parlamenttel, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások a "végső szakaszba" értek.

A személyzeti szintű megállapodásokat általában az IMF vezetőségének és igazgatótanácsának jóváhagyásával kötik meg, és csak ezt követően jutnak hozzá a kedvezményezett országok a pénzeszközökhöz.

Az IMF képviselői kedden késő éjszakáig tárgyaltak a Srí Lanka-i kormány tisztviselőivel, köztük a pénzügyminiszterrel, hogy a politikai fronton felmerülő aggályokat eloszlassák - mondták a források. A technikai részletek többségéről már előzetesen megállapodtak.

Elmaradtak a fizetéssel

A 22 milliós ország a múlt hónapban politikai válságba került, amikor az akkori elnök, Gotabaya Rajapaksa elmenekült a népfelkelés után, amelyet az alapvető javak akut hiánya és az egekbe szökött árak miatt indítottak.

Rajapaksát a hatszoros miniszterelnök, Wickremesinghe váltotta fel, aki a pénzügyminisztériumot is vezeti, és több tárgyalási fordulót is tartott az IMF-csoporttal.

Az ország emellett megpróbálja átstrukturálni mintegy 29 milliárd dolláros adósságát, és várhatóan Japán vezeti a tárgyalásokat a többi fő hitelezővel, például Kínával. Srí Lanka azt is tervezi, hogy hamarosan megkeresi a 19 milliárd dolláros államkötvények többségét birtokló magánhitelezőket, hogy megkezdjék a szerkezetátalakítási tárgyalásokat.

Az S&P Global hitelminősítő intézet szerint Srí Lanka elmulasztotta a június 3-án, június 28-án és július 18-án esedékes kamatfizetéseket, valamint a július 25-én esedékes tőketörlesztést. 
A COVID-19 járvány megzavarta Srí Lanka turizmusra épülő gazdaságát, és csökkentette a tengerentúli munkavállalók hazautalásait.