A spanyolországi nemzetközi turizmus idén már jelentősen közelít a koronavírus-járvány előtti szinthez - derült ki a spanyol statisztikai hivatal honlapján szerdán közzétett féléves jelentésből.

A tájékoztatás szerint idén január és június között több mint 30,2 millió külföldi turista érkezett, míg 2019 ugyanezen időszakában - amely a pandémia előtti utolsó korlátozásmentes év volt - 38,2 millió látogató választotta úti célnak a dél-európai országot. Tavaly az első fél évben a látogatószám 5,4 millió volt.

Hasonló tendenciára mutat rá a hivatal jelentése a bevételek vonatkozásában is: az idei első hat hónapban 35,7 milliárd eurót költöttek a turisták Spanyolországban, ami a múlt évi hasonló időszak mintegy hatszorosa. 2019-ben ez az összeg meghaladta a 40,3 milliárd eurót.

Ahogy a járvány előtt, idén ismét a brit, német és francia turisták érkeztek a legnagyobb számban. A szigetországból 6,5 millióan, Németországból 4,4 millióan, a szomszédos Franciaországból 3,9 millióan látogattak el az ibériai országba

A legkedveltebb úti célokban sincs változás: Katalónia 6 millió, Kanári-szigetek 5,7 millió és Baleár-szigetek 5,2 millió látogatót fogadott idén január és június között.

Reyes Maroto spanyol turisztikai miniszter rendkívülinek nevezte az idei eredményeket. "Az adatok azt mutatják, hogy a nemzetközi bizonytalanság ellenére, Spanyolország megőrizte versenyképességét, a helyreállás jó ütemét és továbbra is több millió turista kedvenc úti célja" - fogalmazott.