Kegyelmet kaphat több ezer ember, akiket évszázadokkal korábban bíróság elé állítottak és kivégeztek boszorkányság vádja miatt- írja az Euronews.

A többnyire nőket érintő boszorkányság témaköre és kriminalizálása erősíti a nemi sztereotípiákat a modern korban, ezért ez a lépés elősegítheti a meglévő nemi és patriarchális attitűdök eltűnését - véli Natalie Don, skót parlamenti képviselő.

Don parlamenti felszólalásában köszönetet mondott a "Skócia boszorkányai" csoportnak is, akik régóta azért kampányolnak, hogy az 1563 és 1736 között boszorkánysággal megvádolt nők és férfiak hivatalos  bocsánatkérést és nemzeti emlékművet kapjanak.

A kegyelem azért különösen fontos, mert hivatalosan és jogilag is elismernék, hogy ezek az emberek nem voltak boszorkányok, a bocsánatkérés viszont azoknak "jár", akiket a vádak miatt menekülni kényszerültek - mondta Don.

Történészek szerint mintegy 3837 embert érinthet a 200 évig érvényben lévő boszorkánytörvény. Ez idő alatt ugyanis a boszorkányság halálos bűncselekménynek számított, az elítélteket megfojtották és máglyán égették el, ráadásul a gyanúsítottak kétharmada erre a sorsra jutott - írja a portál.

A gyanúsítottakat bebörtönözték, kínozták és a nők nem szólalhattak fel saját védelmük érdekében. A kínzás egyik formájaként az alvásmegvonást alkalmazták, de sokszor előfordult, hogy tűkkel szurkálták őket, hogy megtalálják testükön az ördög jelét.

Különösen brutális boszorkányüldözés az 1566-tól 1625-ig uralkodó VI. Jakab skót király uralkodásához köthető, aki a téma "szakértőjének" vallotta magát. Meg volt győződve arról, hogy felesége ellen boszorkányok fogtak össze és ezért több királyi flotta is elsüllyedt. A törvényt végül 1736-ban megváltoztatták. 

Don szerint a boszorkánypereknek a mai napig érezhetők a hatásai: a nők több mint 200 éven keresztül féltek, nem mertek hangot adni véleményüknek, amely hatással volt a pszichéjükre, és ez a félelem tovább öröklődött a gyermekeikre is.