Romániában október elsején életbe lép a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentése, hiába ellenzi azt az államfő - fogadkozott Victor Ponta miniszterelnök egy hét végi tévényilatkozatában. Szerinte az intézkedés fehéríteni fogja a gazdaságot, több legális munkahely lesz, habár sokba fog kerülni a költségvetésnek.

"A gazdaság kitűnően alakul, úgyhogy itt az ideje (a járulékcsökkentésnek). Meg lehet reszkírozni, pedig drága lesz, a költségvetés 5 milliárd lejtől (mintegy 350 milliárd forint) esik el, de ezt majd valahonnan máshonnak fedezem" - idézte Pontát a román Agerpres hírügynökség. A pótlás lehetséges forrásait a miniszterelnök nem részletezte.

"Részemről a csökkentés mindenképp meglesz október elsején, akkor is, ha a köztársasági elnök visszaküldi a törvényt a parlamentnek. Talán nem teszi, mert szerintem végül is megérti" - mondta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy miért tárgyalt a héten Traian Basescu államfővel, Victor Ponta így felelt:

"Azért, mert úgy gondolom, egy normális országban az intézményeknek tiszteletben kell tartaniuk egymást, függetlenül attól, milyen alacsony kvalitású a tisztség betöltője, ez esetben Románia elnöke. Ha az elnök jóhiszeműen tárgyalni akar a kormánnyal, ami jelen esetben nem igaz, akkor én elmentem hozzá, hogy megmondjam, amit nagyon is jól tud, nevezetesen, hogy az adó- és a költségvetési politika a kormány dolga."