Az elhalasztott bérfejlesztések részleges folyósításáról döntött pénteki ülésén a román kormány – írja az MTI.

Augusztus elsejétől a romániai közalkalmazottaknak a jelenlegi fizetésük és a 2017-ben hozott egységes bértörvényben 2022-re számukra előirányzott bérszint különbségének negyedével nő a fizetésük.

A munkaügyi miniszter, Marius Budai szerint az intézkedés körülbelül egymillió közalkalmazottat érint - az egészségügyi személyzet kivételével, amely már elérte az erre az évre tervezett bérszintet - és ez idén 2,1 milliárd lejjel (176 milliárd forinttal) terheli meg a költségvetést.

A közalkalmazottak egyelőre a 25 százalékát kapják meg annak a béremelésnek, amely az egységes bértörvény alapján megilletné őket. Legtöbbjük esetében ez havi 150 lej körüli (12 500 forint) többletjövedelmet jelent.

A bukaresti kormány pénteken hozott sürgősségi rendelete része annak az 1,1 milliárd euró (450 milliárd forint) értékű gazdasági és szociális intézkedéscsomagnak, amelyről májusban döntött a - Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly novemberben alakult - bukaresti nagykoalíció.

A román Pro TV szerint Románia 5,1 millió munkavállalója közül tavaly év végén 1 millió 262 ezer dolgozott az állami szektorban, átlagos nettó bérük pedig elérte a 4450 lejt (375 ezer forint), ami 24 százalékkal meghaladja a magánszférában feljegyzett 3590 lejes nettó átlagbért. A legmagasabb béreket (nettó 5730 lejt) a román állami közigazgatásban fizetik: itt az alkalmazottak átlagosan 5730 lejt visznek haza havonta.