A napokban felerősödött a vita, hogy Görögországnak szüksége lesz-e további külső pénzügyi segítségre, hogy talpra állítsa gazdaságát. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kedden jelentette ki, hogy Görögországnak mindenképpen szüksége lesz egy újabb programra, erre reagált szerdán Olli Rehn egy finn lapnak adott nyilatkozatában.

Görögország eddig két pénzügyi mentőcsomagot kapott, összesen 240 milliárd euró értékben. A segélycsomag keretében az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban 5,8 milliárd eurót folyósított Görögországnak. Rehn szerint a három szervezet az ősszel fogja tartani a pénzügyi csomag legújabb felülvizsgálatát.

A biztos szerint egy újabb nagy mentőcsomag helyett még más lehetőségek is vannak. Felmerült például a hitelek visszafizetési idejének meghosszabbítása, a hitelezés átütemezése és a kamatok esetleges mérséklése. Olli Rehn szerint a legfontosabb szempont, hogy Görögország tudja folytatni a gazdasági reformokat a program keretében.

Az ECB egyik képviselője szerdán utazott Athénba, hogy konzultáljon a görög pénzügyminiszterrel és miniszterelnökkel a tervezett reformok alakulásáról.

A Reuters hírügynökség egy görög pénzügyminisztériumi forrástól korábban úgy értesült, hogy a 2014-2016-os periódusban jelentkező finanszírozási lyukak betömésére lenne szükség egy újabb, de az eddigieknél kisebb támogatási csomagra.