A havi beszámolók 26 éves történetében ez a második legjobb eredmény a 2019 áprilisában mért 91 ezres csökkenés után - írja az MTI.

A munkanélküliség mérséklődésének szempontjából az év negyedik hónapja hagyományosan kedvező szokott lenni a húsvéti ünnepek, szabadságolások, növekvő utazások miatt. A koronavírus-járvány viszont felborította ezt a trendet és 2020-ban rekord mértékben, mintegy 283 ezerrel növelte meg a munkanélküliek számát.

A járvány visszaszorulásával idén újból megtarthatták a szokásos húsvéti tömegrendezvényeket, a korlátozások közül csak a betéri maszkviselés kötelezettsége maradt életben - április 20-án ezt is feloldották -, amely hozzájárult a munkanélküliségi adatok javulásához.

Ennek megfelelően a szolgáltatói szektorban csökkent leginkább, 65 ezerrel, 3 százalékkal a munkanélküliek száma áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva.

A javulás minden ágazatot és minden tartományt érintett, területi bontásban Andalúziában tapasztalták a legnagyobb, 33 ezres csökkenést.

Éves összehasonlításban 888 ezerrel, 22,7 százalékkal lett kisebb a munkanélküliség a dél-európai országban.

A spanyol kormány a javulás folytatódására számít, a tavalyi 13,3 százalék után idén 12,8 százalékos munkanélküliségi rátával számol.

A munkaügyi minisztérium szerdai jelentésében kitért arra is, hogy a foglalkoztatottak száma áprilisban meghaladta a 20 milliót, valamint javult a foglalkoztatás minősége is, mivel a hónapban aláírt új munkaszerződések 48 százaléka határozatlan időre szól és ez kiemelkedőnek számít.

A spanyol parlament februárban munkaügyi reformot fogadott el, amely a határozatlan idejű foglalkoztatást nevezte meg általános gyakorlatnak és meghatározta azt a kevés kivételt, amikor ettől el lehet térni.