"Mariupol mészárosaként" is ismert az a Mihail Mizsincev, aki a Vlagyimir Putyin orosz elnök által menesztett Dmitrij Bulgakov tábornokot váltja Oroszország védelmi miniszterének helyetteseként – adta hírül a BBC hírére hivatkozva az Euronews. Bulgakov új feladatot kap, de azt nem közölték, hogy mit.

Bulgakov 2008 óta irányította a hadsereg logisztikai műveleteit, ő felelt az orosz csapatok ellátásának biztosításáért a 2015-ös szíriai bevetés után is. A BBC forrásai szerint a tábornok az elmúlt hónapokban háttérbe szorult Moszkvában, és sokan őt hibáztatják az ukrajnai hadművelet logisztikai és ellátási problémái miatt. (Az elmúlt hónapokban a Kreml kénytelen volt Észak-Koreához és Iránhoz fordulni új tüzérségi és drón utánpótlásért.)

Egyes hírek szerint Putyin maga vette át az ukrajnai támadás irányítását.

Bulgakov elbocsátására azután került sor, hogy a közösségi médiában olyan felvételek is láthatóak voltak,  amelyek szerint rozsdás gépfegyverekkel szerelték fel a újonc katonákat.

Mihail Mizsincev tavasszal az ukraknai Mariupol elleni brutális támadásokat irányította: a várost két hónapon keresztül, megállás nélkül támadták az orosz erők, és városrészenként vették át felette az ellenőrzést - jegyzi meg az Euronews. Mizsincev vezette Szíriában is az orosz erőket, akit azzal is vádoltak, hogy ő szervezte meg a véres aleppói bombázásokat.