Az utcai alkotás iránt is érdeklődő lengyel és Lengyelországba emigrált ukrán művészek graffitik készítésével buzdítják a járókelőket az Ukrajnában dúló háború elleni tiltakozásra – derül ki a Notes from Poland cikkéből. A Street Wind néven alkotó ukrán művésznek a pillanat ragadta meg a fantáziáját, amikor egy kis Ukrajnához tartozó fekete-tengeri sziget védői melegebb éghajlatra küldték az orosz flotta zászlóshajóját, miután megadásra szólította fel őket (ez látható cikk címképén).

A Moszkva névre keresztelt hajót azóta elsüllyesztette egy ukrán rakéta, amit a fedélzeten látható koponyák jelenítenek meg. A rakéták ortodox keresztény jelképei azt hivatottak tükrözni, hogy Vlagyirmit Putyin orosz államfő egynek tekinti az orosz és ukrán népet, ezért úgy gondolta, hogy egy katonai invázióval orosz uralom alá hajtja az ukrán társadalmat.

Ezt az alkotást Varsó egyik felkapott részén láthatták az arra járók, ám kisvártatva átfestették. A művész rezignáltan vette tudomásul a helyzetet, belátva, hogy a graffiti természete már csak ilyen: gyorsan jelenik meg és gyorsan tűnik tova.

A poznańi Kawu művésznevű alkotó karikatúráival eddig 20 ezer követőt szerzett az Instagramon. A háború elleni tiltakozásképpen megrajzolta Putyint a gonosz Voldamort varázslóként, illetve Volodimir Zelenszkik ukrán államfőt Harry Potterként. Utóbbi fején egy „Z” alakú forradás látható, ami az orosz katonai járművekre festett „Z” megkülönböztető jelzésre utal.

Ultrarealista alkotásnak tekinthető a krakkói Pieksart graffitije, amely egy fekete-fehér női fejet ábrázol az kék-sárga ukrán nemzeti színekből font virágkoszorúval. A művész a következőket írta az Instragamon. „Az egyetlen amit elmondhatok, hogy úgy érzem megaláztak, megrémítettek és elszomorítottak egyszerre az elmúlt három hónapban Ukrajnában történtek. Megaláztak a cinikusan hazudozó politikusok, megrémített milyen gyorsan széteshetett sok millió ember normális élete és elszomorít, hogy ártatlan emberek szenvednek ebben az értelmetlen, szürreális háborúban. Mindenkit arra biztatok, hogy tegye meg, ami tőle telik mások segítésében.”