A kelet-közép-európai régióval foglalkozó elemzők egymás után jósolták meg az ukrán valuta meredek gyengülését, ám eddig csupán farkast kiáltottak, ami még jót is tett a hrivnyába vetett bizalomnak. Úgy tűnik azonban, hogy inkább előbb, mint utóbb, mégiscsak eljön a farkas, azaz gyorsan gyengülhet a jelenleg 8,1 hrivnya/dolláros árfolyam, ami rossz esetben megbillentheti a bankrendszert és ezzel az egész ukrán gazdaságot − véli Timothy Ash, a Standard Bank régiós elemzője. A gazdaság recesszióban van 2012 közepe óta, éves összehasonlításban 1,2 százalékkal zsugorodott január és június között. A visszaesést a hagyományos exportcikkek, főként az acéltermékek piacának zuhanása és a hrivnya árfolyamát védő szigorú költségvetési politika indította el, amire csak rátett az Oroszországgal szemben kialakult kereskedelmi miniháború.

Az idei büdzsét azonban ennek ellenére nem tudják kézben tartani: júliusban hétéves csúcsra ugrott a héthavi deficit, a bevételek 1,8 százalékkal nőttek, miközben a kiadások 9,6 százalékkal ugrottak meg. A költségvetési hiány ennek nyomán az év végére a GDP 5,5−6,0 százaléka lehet. Az elmúlt hónapokban már csak úgy tudták fedezni a kiadásokat, hogy halogatják az állami szállítók követeléseinek törlesztését. A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 7-8 százaléka lesz az év végén. Itt is vészintézkedésekkel tartják a frontot: visszavették például a gázimportot, amit a télen nem folytathatnak. Az ország fizetési kötelezettségei − a lejáró adósságok és a folyó fizetési mérlegen tátongó lyuk együtt − elérik a 75-76 milliárd dollárt, amivel szemben az ország két és fél havi importját fedező 21 milliárdos jegybanki devizatartalék áll. A több mint háromszoros különbség bármely nemzeti valutát sérülékennyé tenné.

Ash úgy véli, hogy a kormány és a jegybank talán ki akarja húzni a novemberi uniós csúcsig, majd ezt követően kötne egy megállapodást az IMF-fel, ami stabilizálná az ország pénzügyi helyzetét. A Valutaalap azonban korábbi elvárásaival jönne elő, köztük a lakossági gázár emelésével, amelyektől minden politikus irtózik. Az alternatíva egy új gázár-megállapodás az oroszokkal, amely levinné az energiahordozó árát, levegőhöz juttatva a gazdaságot. Ennek azonban minden bizonnyal az lenne az ára, hogy Ukrajnának az EU helyett az orosz−belorusz−kazah vámunióhoz kellene csatlakoznia.