Lengyelországban az áruházak egy része elkezdte korlátozni a cukor vásárlását, miután a vásárlók attól tartva, hogy hiány lesz vagy elszáll a cukor ára, felvásárlásokba kezdtek. Így kiürültek a polcok - írja a Notes from Poland. Henryk Kowalczyk mezőgazdasági miniszter igyekezett megnyugtatni az embereket, mondván, az átmenti hiányt a pánikvásárlások okozták.

A bajt a szokásos módon növelte, hogy a kis boltok egy része úgy próbálta orvosolni saját áruhiányát, hogy nagy mennyiségű cukrot vásárolt a szupermarketekben. A Rzeczposplita napilap szerint ezzel helyenként olcsóbban megúszták, mintha nagykereskedőtől vásároltak volna.

Hazavinni is nehéz

Egyesek nem kispályáztak, egyből 50-100 kilogramm cukrot pakolt a kosarába, mire a portugál tulajdonú Biedronka, az ország legnagyobb áruházlánca 10 kilogrammban korlátozta az egyszerre vásárolható mennyiséget. Ezt hamarosan követték az olyan diszkontok is, mint az Aldi és a Netto

Egyesek szerint még mindig a kommunista múlt kísért, amikor az üres pultok látványa mindennapos volt, ezért az emberek igyekeztek bespejzolni a legszükségesebb árucikkekből. Eközben Lengyelország Európa harmadik legnagyobb cukortermelője, igaz idén 40 százalékkal drágult a termék a megugró költségek miatt.