Oroszország péntek délután 3 órakor egy Kremlbeli ünnepségen aláírja a négy kelet- és dél-ukrajnai régió bekebelezéséről szóló szerződéseket - közölte Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov csütörtökön egy telefonkonferencián újságírókkal. Putyin emellett beszédet mond a törvényhozóknak és más tisztviselőknek is a Bloomberg szerint.

Mint ismert, múlt péntektől e hét keddig tartottak népszavazásokat négy ukrán régióban, vagyis Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja tartományokban az Oroszországhoz való csatlakozásról. Beszámolók szerint a választásokon sokakat kényszerítettek a részvételre, a nyugati országok pedig jelezték, hogy elutasítják az annektálásról szóló referendumokat. Az ENSZ elutasította annak eredményeit.

Egyre nagyobb a feszültség az oroszok lépése miatt

A hatóságok a Vörös térre koncertet terveznek egy pénteki ünnepségre, hogy megünnepeljük a területek „csatlakozását”. Peszkov nem kívánt nyilatkozni arról, hogy Putyin részt vesz-e rajta. A világ nagy része által elutasított annexió végső formaságai a törvényhozás ratifikálása után várhatóan a jövő héten fejeződnek be.

A Kijevre és szövetségeseire gyakorolt nyomást fokozva Putyin azzal fenyegetőzött, hogy "minden rendelkezésünkre álló eszközt" bevet Oroszország védelmére, ami azt jelzi, hogy akár nukleáris fegyvereket is alkalmazhat az általa elcsatolt területek védelmére. Ezen a héten Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy a tél beállta előtt elvágja a Nyugat-Európát ellátó utolsó gázvezetéket, amely Ukrajnán fut keresztül. Nyugati tisztviselők szabotázst okoltak az üzemanyagot korábban Németországba szállító Északi Áramlat vezetékeken történt szivárgásokért, míg Oroszország tagadta, hogy ebben bármilyen szerepe lenne.

Ukrajna és szövetségesei elutasították az annexiókat, és ígéretet tettek arra, hogy folytatják a fegyverszállításokat Kijevbe, amely kijelentette, hogy folytatni fogja a területek visszafoglalására irányuló ellentámadását. Az ukrán erők szeptember elején szétverték az orosz csapatokat, és néhány hét alatt visszafoglalták azokat a területeket, amelyeket Moszkva hónapokig megszállt. Putyin a múlt héten legalább 300 000 tartalékost hívott be a túlterhelt és megfogyatkozott hadseregének megerősítésére.

Ukrajna támadóhadjáratra készül

Az ukrán erők most közelednek a keleti Donyecki területen lévő stratégiai fontosságú Lyman városához, amely egyike a négy elcsatolt területnek. A harcok minden olyan területen dúlnak, amelyet Oroszország megszállt. Egy megszálló tisztviselő pénteken azt mondta, hogy a támogatók menekülnek a Harkiv régió azon részeiről, amelyeket Moszkva még mindig ellenőriz, attól tartva, hogy a tartás nem lesz tartós.

A sietve megszervezett, részben fegyverrel fenyegető szavazást az ENSZ törvénytelennek nyilvánította. A régiók vezetői egyes területeken 99%-os eredményt hirdettek az annexió mellett.

A Nyugat fegyvereket küld és szankciókra készül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldi vezetőkkel – köztük Nagy-Britannia, Kanada, Németország és Törökország kormány- és állmfőivel – folytatott telefonbeszélgetések során igyekezett nemzetközi támogatást szerezni az annexió ellen.

„Köszönöm mindannyiuknak az egyértelmű támogatásukat. Köszönöm, hogy megértik az álláspontunkat” – mondta Zelenszkij egy késő esti videóbeszédben a Reuters szerint.

Az Egyesült Államok 1,1 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelentett be Ukrajna számára, amely 18 nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétaindító rendszert (HIMARS), kísérő lőszereket, különböző típusú drónelhárító rendszereket és radarrendszereket tartalmaz. A bejelentéssel az Egyesült Államok biztonsági segélye 16,2 milliárd dollárra emelkedik.

Az Egyesült Államok is közölte, hogy a népszavazások miatt szintén új szankciókat vetne ki Oroszországgal szemben, az Európai Unió végrehajtó testülete pedig további szankciókat javasolt, de a blokk 27 tagországának saját nézeteltéréseit kell majd leküzdenie a végrehajtásukhoz. Magyarország a leghangosabb kritikus, amely nem támogat semmilyen energetikai szankciót, sőt egyes büntetőintézkedések eltörlését javasolják.