Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után felfüggeszti a részvételét az ENSZ-közvetítéssel júliusban megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban - áll az orosz védelmi minisztérium által szombaton kiadott közleményben, amelyet a TASZSZ orosz állami hírügynökség ismertetett az MTI szerint.

"Tekintettel arra, hogy október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és kereskedelmi hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában, az orosz fél leállítja a részvételét a mezőgazdasági termékek ukrajnai kikötőkből történő kivitelére vonatkozó szerződés megvalósításában" - olvasható a közleményben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében kijelentette: az orosz döntésre erős nemzetközi választ kell adni az ENSZ és a húsz legfejlettebb országot tömörítő G20 országcsoport részéről.

"Ez teljesen egyértelműen Oroszország arra tett kísérlete, hogy visszatérjen a nagyszabású afrikai és ázsiai éhínséggel való fenyegetésre" - mondta az elnök.

Előzőleg kabinetfőnöke, Andrij Jermak vádolta meg zsarolással Oroszországot, és kijelentette, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre. Jermak leszögezte: amíg folynak a harcok, szó sem lehet Oroszországgal való egyezkedésről, mert a fegyverszünetet Moszkva erői átcsoportosítására és források gyűjtésére használná fel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz közleményre reagálva Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy Moszkva "hamis ürügyekkel" függeszti fel a fekete-tengeri gabonafolyosókról megkötött megállapodásban való részvételét.

"Felszólítok minden országot, hogy követelje Moszkvától: vessen véget az éhínséggel való játszadozásának, és ismét vállalja, hogy teljesíti a kötelezettségeit" - írta Kuleba.

Az EU is közbeszólt

"Az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza döntését" - írta a Twitteren Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője vasárnap. Borrell szerint "Oroszország döntése a fekete-tengeri megállapodásban való részvétel felfüggesztéséről veszélyezteti a globális élelmiszerválság leküzdéséhez égetően szükséges gabonafélék és műtrágyák fő exportútvonalát".

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadásra hivatkozva függesztette fel a részvételét a megállapodásban szombaton. Az Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyósó biztonságát. Ennek értelmében például tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.

Ezt a megállapodást függesztette fel szombaton Oroszország azt állítva, hogy brit szakértők részvételével Ukrajna támadást hajtott végre a fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozó hajói és a gabonafolyosó biztonságát szavatoló polgári hajók ellen. Orosz állítás szerint az Ukrajna felől érkező összes drónt lelőtték, Szevasztopolban nem keletkezett kár, egy hajó kisebb mértékben megrongálódott.

Szintén szombaton Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy Oroszország - többek között Törökország részvételével - készen áll arra, hogy a következő négy hónapban akár 500 ezer tonna gabonát ingyen szállítson a legszegényebb országoknak.