A harctéren elszenvedett több ezer áldozat mellett 300 000 tartalékos bevonulása a harcba – és a sorozás elől külföldre menekülő férfiak százezres nagyságrendje miatt – Vlagyimir Putyin orosz elnök tönkretette az összes demográfiai fordulathoz szükséges eredményét. A népességcsökkenést egyébként is alig sikerült csak csökkenteni.

A háború okozta bénító zavarok összeadódnak a népesedési válsággal, amelynek gyökerei az 1990-es években, a szovjet felbomlást követő gazdasági nehézségek időszakában gyökereznek, ami a termékenységi arányszámok zuhanását eredményezte. Alekszej Raksa független demográfus katasztrófák sorozatának veszélyes elegyének nevezi a helyzetet.

A Putyin-féle vezetés azt a célt tűzte ki, hogy 2022-ben megkezdődik a népesség csökkenésének megfordítása, majd 2030-ban újra növekedésnek kell indulnia. Azonban a mozgósítás szeptemberi bejelentése előtt néhány héttel egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésre készített belső jelentésből kiderült, hogy a tisztviselők már arra a következtetésre jutottak, hogy nem reálisak ezek a célok – tudta meg a Bloomberg.  

A koronavírus és a migrációs hullámok következményeire hivatkozva a jelentés ehelyett egy olyan felülvizsgálatot javasolt, amely 2030-ra 416 700 fős csökkenést irányzott elő.

Ha a katonai műveletek a következő hónapokban a várakozásoknak megfelelően folytatódnak, Oroszországban jövőre kevesebb mint 1,2 millió születés lesz, ami a modern történelem legalacsonyabb száma Igor Jefremov, a moszkvai Gajdar Intézet kutatója és demográfiai szakértője szerint. Az összes halálozás száma Oroszországban évente átlagosan közel 2 millió, bár a világjárvány idején romlott a helyzet, és tavaly megközelítette a 2,5 milliót.

Az orosz gazdaság lesz a kárvallottja 

Oroszország gazdasága számára ez egy halálos ítélet: szükség lenne a fiatal munkavállalókra. Ráadásul a gazdaságot most a háború befejezése után hosszú ideig a stagnálás vagy még rosszabb veszélye fenyeget. A Bloomberg Economics becslése szerint Oroszország potenciális növekedési rátája most 0,5 százalék, ami két százalékponttal alacsonyabb a háború előtti értéknél – a demográfiai okok a leminősítés negyedét teszik ki.

A Renaissance Capital közgazdászai szerint a kedvezőtlen demográfiai helyzet Ukrajna azon területein, amelyeket Putyin el akar csatolni, valószínűleg csak tovább növeli a növekvő népesedési teher okozta kihívásokat, amelyekkel Oroszországnak szembe kell néznie. Míg a demográfiai traumák általában évtizedek alatt jönnek helyre, az invázió következményei a legrosszabb forgatókönyveket teszik valószínűbbé - és a vártnál sokkal hamarabb.