A kancellár a szövetségi kormány biztonsági kabinetjének ülése után tett nyilatkozatában felszólította Vlagyimir Putyint, hogy azonnal hagyja abba az ukrajnai katonai műveletet és vonja ki az összes orosz katonát a szomszédos ország területéről.

Vlagyimir Putyin "szenvedést és pusztulást hoz közvetlen szomszédjaira, megsérti Ukrajna szuverenitását és határait és számtalan ártatlan ember életét veszélyezteti Ukrajnában, Oroszország testvérnemzetében".

Az orosz elnök "végsősoron kontinensünk békerendjét is megkérdőjelezi. Semmi sem indokolja mindezt. Ez Putyin háborúja" - mondta a német kancellár az MTI szerint.

Németország kiáll közép-, és kelet-európai partnerei mellett, és "megérti félelmeiket", ezért kezdeményezi, hogy a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői tartsanak mielőbb személyes - jelenléti, nem online - megbeszélést.

Ezt a javaslatot már a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport vezetőinek csütörtök délutáni online tanácskozásán is megteszi, este pedig részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amelyen újabb büntetőintézkedésekkel sújtják Oroszországot. A kancellár felkérte a szövetségi parlament (Bundestag) elnökét, hogy hívjon össze rendkívüli ülést vasárnapra.

Németország és partnerei a szankciókkal megmutatják a moszkvai vezetésnek, hogy "nagy árat fizetnek az agresszióért", és így világossá válik, hogy "Putyin súlyos hibát követett el a háborújával".

Németországban valamennyi országos politikai párt és egy sor társadalmi szervezet - például a német olimpiai bizottság (DOSB) - elítélte az orosz támadást, és a máltai szeretetszolgálat (MHD) szervezésében már csütörtök délelőtt elindult az első segélyszállítmány Ukrajnába.

Megindult a társadalmi-politikai vita is a háborúhoz vezető folyamatok értékeléséről és Németország szerepéről. Ezzel kapcsolatban Annegret Kramp-Karrenbauer volt védelmi miniszter, a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) korábbi elnöke a Twitteren azt írta, hogy "annyira dühös vagyok magunkra, amiért történelmileg kudarcot vallottunk. Grúzia, a Krím-félsziget és a Donyec-medence után nem készítettünk elő semmit, ami valóban elrettentette volna Putyint".