Ecuador a világ legnagyobb banánexportőre brutális krízist kénytelen elviselni az ukrajnai háború miatt. "Minden ötödik Ecuadorban megtermelt banánból egy Ukrajnába és Oroszországba megy" - mondta Franklin Torres, az ecuadori FENABE banántermelői szövetség elnöke. Illetve már több legalább egy hónapja nem mennek a konténerek.

A két országba irányuló banánszállítmányok túlnyomó többségét Oroszországba értékesítik, ahol évi 700 millió dollárt tesz ki az Ecuadorból érkező banánimport – a teljes ecuadori banánexport értéke 2020-ban 3,83 dollár milliárd volt. Az ukrajnai invázió miatt elrendelt nemzetközi szállítási szankciók miatt azonban Oroszország nem kapja meg a banánszállítmányokat. Az iparág "három hét alatt több mint 10 millió dollárt veszített". Az elmúlt hónapban mintegy egymillió láda maradt eladatlanul.

Most, hogy nincs hová küldeni a szállítmányokat, a rothadó gyümölcsökkel teli konténereket el sem szállítják a szüretelés helyéről. "A banántermelőknek befellegzett, három hete egyetlen ládát sem dolgoztam fel" - mondta Mireya Carrera, a Thalia banánültetvény tulajdonosa a france24-nek. Az ecuadori banánfelesleg az árak esését idézte elő, és néhány banánfarm alig tudta kifizetni az alkalmazottak bérét. „Az alkalmazottak maguktól távoznak, mert már nem tudom őket kifizetni őket."

Torres elmondta, hogy egy doboz banán előállítása 5,50 dollárba kerül, és bár a belső értékesítési ár 6,25 dollár, "jelenleg kevesebb, mint 2 dollárt kapunk minden egyes doboz banánért, 1 vagy 1,20 dollár a bevétel”. Minden évben az alacsony árakkal küzdenek, de most már lehetetlenné vált, hogy szerződést kapjanak az orosz-ukrán háború miatt feleslegessé vált banánra. „Inkább elajándékozom őket" - mondta Carrera.

Ez persze beindítja a negatív spirált, hiszen látva Ecuador banánfeleslegét, más piacok "elkezdték csökkenteni az árajánlatokat" - mondta Richard Salazar, az ACORBANEC banánkereskedelmi és export szövetség elnöke. Jose Antonio Hidalgo, a banánexportőrök szövetségének (AEBE) igazgatója szerint a háború kitörését követő egy héten belül az Oroszországba és Ukrajnába szánt banánnak új piacra volt szüksége, "ami árválságot okozott".

Ecuadornak 160 ezer hektárnyi banánültetvénye van, amelyből 2021-ben közel 3,5 milliárd dolláros exportbevétele származott. A dél-amerikai országban több mint 260 banánexportőr vállalkozás működik. A banánipar 50 000 közvetlen és 250 000 közvetett munkahelyet teremt Ecuadorban. Az ACORBANEC szerint az orosz invázió már mintegy 6000 állandó alkalmazott munkahelyét vette el.

A Guayaquil szomszédságában lévő Puerto Incában található El Porvenir ültetvényen miután eladtak egy több mint 1000 ládát tartalmazó konténert, "amit kaptunk, az a bérek kifizetésére volt" - mondta az ültetvény ügyvezetője, Lourdes Cedeno. Az El Porvenir már márciusban is kénytelen volt felére csökkenteni a fizetéseket.

A banántermelők, akik a múlt héten Guayaquilban tüntettek, nyilván azt szeretnék, ha a kormány kisegítené őket azzal, hogy felvásárolja a gyümölcsüket az élelmezési programjaihoz. Guillermo Lasso ecuadori elnök szerint ez nem reális. "A világ más piacain kell elhelyeznünk őket." Salazar szerint azonban "más piacokon való elhelyezésük utópia. Nincs más piac a világon, amelyik annyit tudna vásárolni, mint Oroszország" - mondta.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.