Az első napon az uniós tagországok vezetői tanácskozást kezdtek az európai szociálpolitikai menetrend meghatározásáról.

Az uniós szociálpolitikai irányvonalakat a következő évtizedre meghatározó menetrend biztosítani kívánja, hogy az EU felkészülten nézzen szembe a jelen és a jövő kihívásaival. A tagállamok vezetői várhatóan megerősítik elkötelezettségüket a szociális jogok európai pillérének végrehajtása és az ezen a téren 2030-ig megvalósítani kívánt célkitűzések mellett. Ezek között szerepel, hogy az EU legalább 78 százalékos foglalkoztatási rátát érjen el, hogy évente a felnőttek legalább 60 százaléka képzésekben vegyen részt, illetve az, hogy a társadalmi kirekesztődés, valamint a szegénység kockázatának kitettek száma legalább 15 millióval, és ezen belül legalább 5 millió gyermekkel csökkenjen.

Orbán: a teljes foglalkoztatottságra összpontosítunk

Magyarországnak saját szociális modellje van, a teljes foglalkoztatottságra összpontosít, amelyhez már így is nagyon közel áll - mondta a miniszterelnök a portugáliai Portóban érkezéskor tett nyilatkozatában

Orbán szerint Magyarország munkaalapú társadalmat hozott létre, amely teljes foglalkoztatottságra, erős családpolitikára, a hazai össztermék (GDP) 5 százalékát kitevő családtámogatásokra épül. "A rendszerünk jól működik, készen állunk arra, hogy megosszuk másokkal a vonatkozó tapasztalatainkat" - idézte Orbánt az MTI.

A csúcstalálkozó szombati napján az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak. Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás, majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel. Megvitatják azt is, hogyan támogathatók azok a fiatalok, akiket hátrányosan érintett a válság, megzavarva munkaerőpiaci részvételüket, valamint oktatási és képzési terveik megvalósítását.

A koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben a csúcs résztvevői megbeszélést folytatnak a járványokkal szemben ellenállóbb globális egészségügyi rendszer kiépítésére irányuló együttműködésről. Kiemelt figyelmet fordítanak továbbá a jövőbeli világjárványokra való felkészültségre és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítésére.

Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, majd napirendre kerülnek közös érdeklődésre számottartó kül- és biztonságpolitikai kérdések is.