Az Európai Bizottság által már júniusban elfogadott ország-specifikus irányelvek hiánytalanul felsorolják minden egyes országra vonatkozóan az adósságszolgálat finanszírozhatóvá tételéhez, a segélykérelem elkerüléséhez szükséges tennivalókat - hangsúlyozta a szóvivő elmondása szerint Mario Monti. Mario Monti kijelentette, hogy Olaszországnak nem áll szándékában segélyért folyamodni, de "az sem lenne dráma", ha egy nap ezt mégis megtenné. "Olaszország nem fogad el feltételeket azokon felül, amelyekbe már beleegyezett és be is tart" - idézte Mario Monti miniszterelnököt szóvivője.

Az Európai Központi Bank (ECB) a múlt héten jelentette be, hogy az adósságfinanszírozási költségek csökkentése érdekében kész vásárolni a gazdasági reformintézkedéseket végrehajtó euróövezeti országok szuverén kötvényeit, de csak bizonyos feltételek teljesülése esetén. Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa szombaton közölte, hogy a kötvényvásárlási feltételek a meglévő ország-specifikus irányelveket követik majd.

Nem miniszterelnökként képzeli el jövőjét Mario Monti római kormányfő, aki ezt vasárnap, a cernobbiói nemzetközi gazdasági fórumon hangoztatta, miközben az olasz pártok lényegében máris elindították a választási kampányt. "Az én politikai horizontom 2013-ig tart. Az általam vezetett szakértői kormány mandátuma ideiglenes volt. Nem hiszem, hogy ne létezne olyan vezető, akit a helyemre lehet megválasztani. Az olaszok nem kormányozhatatlanok. Legfeljebb eddig nem akadt megfelelő politikai ajánlat a problémák megoldására" - mondta az olasz miniszterelnök a Comói-tó partján lévő Cernobbióban tartott nemzetközi gazdasági fórumot lezáró beszédében.