Az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület tagjai támogatásukról biztosították kollégájukat, miután Írország visszaléptette egyetlen riválisát, Philip Lane-t, az ír központi bank korábban esélyesként számon tartott vezetőjét.

"Vissza fogom léptetni Philipet, beszéltem de Guindos miniszterrel, és sok sikert kívántam neki" - mondta érkezését követően Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy véleménye szerint a konszenzuson alapuló határozat az Európai Központi Bank javát fogja szolgálni.

"Az ECB felel Európa pénzügyi stabilitásáért, így rendkívül fontos" - hangsúlyozta Mario Centeno, a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán.

A tisztséget jelenleg a portugál Vitor Constancio tölti be, akinek megbízatása május 31-én jár le. Az alelnöki mandátum nyolc évre szól és nem megújítható. A hivatalos döntést az uniós tagországok állam- és kormányfői hozzák majd meg márciusi csúcstalálkozójukon, sokak szerint ez azonban már pusztán formaság.

Szakemberek szerint nagy jelentőséggel bír a poszt betöltőjének nemzetisége, azáltal ugyanis, hogy egy dél-európai ország adja az ECB alelnökét, még valószínűbbé válik, hogy Mario Draghi mandátumának 2019 őszi lejárta után az elnöki tisztség valamelyik északi országhoz kerül. Esélyesként tartják számon például Jens Weidmannt, a német központi bank elnökét.

Képünk forrása: AFP photo/Pierre-Philippe MARCOU