Tavaly Szlovákiában 59 ezer ember vesztette életét, ami a legtöbb a második világháború óta. Összesen négyezren estek a Covid-19 áldozatává, de a járvány okozta tendencia idén is folytatódott. Augusztusig 47 ezren hunytak el Szlovákiában, ezek 77 százaléka pedig 65 éven felüli volt – közülük 8807 személynél állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

Év elején csökkenést jegyeztek fel az öregségi nyugdíj kifizetése terén – míg januárban 1,09 millió nyugdíjat fizettek ki, addig áprilisban már 14 ezerrel kevesebbet. A nyári hónapokban viszont újfent emelkedni kezdett a nyugdíjszedők száma, augusztusban pedig elérte az 1,09 milliót. Évközi viszonylatban ez 6500-zal több. Az államkassza az idei évre 8,1 milliárd euróval számolt az öregségi nyugdíj kifizetésére, de várhatóan ez valójában majd 7,9 milliárd lesz. Ján Sebo adórendszer-szakértő szerint elsősorban valóban az idősek Covid-19 okozta túlzott elhalálozásának a számlájára írható ez a különbség - olvasható a portálon.

Jövőre 8,24 milliárd euróval számol a költségvetés a nyugdíjazásra, ami 326 millióval több mint idén. Januártól az idősek a nyugdíjazási inflációnak köszönhetően kaphatnak majd több nyugdíjat, ami 1,3 százaléknak felel meg. A valorizációra szánt kiadások 109,5 millió eurónak felelnek meg. A nyugdíjak kifizetésébe viszont újfent beleszólhat a járvány harmadik hulláma. A becslések szerint jövőre 58 ezerrel nőhet a nyugdíjasok száma.