A lengyel politikus elmondta, hogy a kérdés jelenleg még nem merült fel, „de ez hamarosan megváltozhat”, a kezdeményezésnek pedig az Egyesült Államoktól kell jönnie. Szerinte alapvetően értelme volna a nukleáris szerepvállalást kiterjeszteni a NATO keleti szárnyára - idézi az MTI hírét a 444.hu.

 

Kiemelte, hogy Ukrajna megtámadása és Oroszország fokozódó agresszivitása miatt Lengyelország üdvözölné az Egyesült Államok európai katonai kontingensének növelését a jelenlegi 100 ezerről 150 ezer főre. Szerinte 75 ezer amerikai katonát a NATO keleti szárnyán, vagyis az Oroszországgal közös határok mentén kellene tartósan állomásoztatni, kétharmadukat Lengyelország és a balti államok területén.

„A nukleáris hatalom Egyesült Államok katonái jelentik a legjobb elrettentést, hogy Oroszország ne támadjon meg NATO-tagállamokat, és ők nyújtják nekünk a legjobb biztonságot” – mondta Kaczynski, hozzátéve, hogy „először is egy békemisszióra lenne szükség”, másodszor pedig „a NATO-tagoknak végre el kell kezdeniük leszállítani azokat a fegyvereket, amelyeket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök határozottan kért”.