Olaf Scholz német kancellár kormánya bejelentette, hogy államosítja a válságba került Unipert, az ország legnagyobb gázkereskedőjét. A düsseldorfi székhelyű közműszolgáltató mintegy 99 százalékát veszi át a német állam, miután 8 milliárd eurót (3210 milliárd forintot) injektált a vállalatba, és megvásárolta a finn Fortum Oyj többségi részesedését. Az ügylet várhatóan az év végéig lezárul – számolt be a Bloomberg.

Az Uniper a németországi energiaválság epicentruma: az Oroszországgal kötött hatalmas gázszerződései miatt a vállalat ki van téve a Kreml azon lépéseinek, hogy az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók megtorlásaként csökkentette a gázszállításokat, például a Gazprom leállította az Északi Áramlat gázvezetéken folyó tranzitot. A közműszolgáltató 8,5 milliárd euró (közel 3500 milliárd forint) veszteséget halmozott fel a gázzal kapcsolatban, miután az alternatív források árai az egekbe szöktek.

„A mai megállapodás tisztázza a tulajdonosi struktúrát, lehetővé teszi számunkra, hogy folytassuk üzleti tevékenységünket, és betöltsük kulcsfontosságú energiaszolgáltatói szerepünket” – mondta Klaus-Dieter Maubach vezérigazgató szerdán, aki szerint az államosítás biztosítja az energiaellátást a vállalatok, a városi közműszolgáltatók és a fogyasztók számára.

Az Uniper részvényei 23 százalékot zuhantak, míg a Fortum részvényei 20 százalékot emelkedtek a bejelentésre.

Megfognák a gázárakat és az energiaválságot

Scholz kormánya eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az Uniper túlélését az elkövetkező hónapokban, amikor az energiaszűkösség súlyosbodhat a tél felé közeledve a csökkenő hőmérséklet miatt. Az Uniper már kapott egy sor mentőcsomagot és állami kezességű hitelt, de a válság mértéke miatt ezeket gyorsan felemésztették az új veszteségek.

Az energiahiány veszélye egész Európára kiterjedt. A Bruegel elemzőközpont szerint a válság megfékezésére fordított közkiadások 500 millió euróra duzzadtak az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban és Norvégiában.

Az Uniper államosítása csak egy része annak a szélesebb körű intézkedésnek, amellyel Németország az Oroszországtól való függőséget kiépítő, több évtizedes energiapolitikát megfordítja. A kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat két másik nagy gázszolgáltató irányításának átvételéről is. Korábban pedig a Gazprom Germaniát államosították is, így szert téve az orosz állami cég gáztárolási kapacitására.

Még a német állam sem 100 százalékos garancia

A kormánynak az Uniperrel szembeni kitettsége magában foglal egy meglévő 13 milliárd eurós hitelkeretet a KfW-től. Az állami tulajdonú hitelező az ügylet lezárásáig továbbra is biztosítja a finanszírozást. A teljes mentőcsomag a német média beszámolói szerint mintegy 30 milliárd euróba kerül a kormánynak.

A Bloomberg Intelligence szerint az Uniper veszteségei az oroszországi alternatív szállítók felkutatásával idén valószínűleg meghaladják a 18 milliárd eurót. A vállalat már az első félévről is több mint 12 milliárd eurós veszteséget jelentett, ami a német vállalati történelem legnagyobb veszteségei közé tartozik.

A vállalat problémái a 2016-os alapításhoz kötődnek. Mivel Németország beindította a kerekeket a szél- és napenergiára való fokozatos áttérés érdekében, a szenet és gázt égető, ormótlan erőművek már nem voltak divatban. Hogy a megújuló kapacitások üzemeltetésére összpontosítson, az EON SE ezeket az eszközöket az Uniperbe tömörítette és kivált belőle.