Az indiai kormány engedélyének birtokában 110 millió dollár befektetést tervez az ország erős állami védelem alatt álló kiskereskedelmi szektorába a Tesco, Nagy-Britannia legnagyobb áruházlánca. A cég 50 százalékos részesedést vásárol a helyi Tata Grouphoz tartozó Trent Hypermarketláncban. A felek ezt követően közösen építenek ki szupermarketláncot Indiában.

A Tesco és a Tata 2008 óta működik együtt: a brit vállalat szállítja a partnere kezében lévő Star Bazaar boltok termékeinek jelentős részét. Miután a külföldi kiskereskedelmi cégek közül elsőként megkapták az engedélyt a közvetlen indiai befektetésre, hozzákezdenek a Tatával közös vállalkozás részleteinek kidolgozásához - jelentette ki a brit vállalat szóvivője a BBC tudósítása szerint.

India 2013 augusztusában döntött a kiskereskedelem viszonylagos liberalizálása mellett, hogy becsábítsa az országba a külföldi befektetőket. Ennek érdekében lazítottak azon a szabályon, amely szerint a szupermarketeknek áruik 30 százalékát helyi kisvállalkozásoktól kell beszerezniük. Az új rendben ezt az arányt öt év alatt kell elérniük. A cégek emellett üzleteket nyithatnak az egymilliónál kisebb lakosú városokból - ez korábban tiltott volt.

A Tesco mellett, a svéd Hennes & Mauritz készül Indiába, ahol 115,5 millió dolláros beruházást tervez. Az amerikai Wal-Mart viszont megszakította kapcsolatát helyi partnerével, a Bhari Enterprisesszel, miután összetűzésbe került a hatóságokkal.