Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb repülőtere hétfőn felfüggesztette a járatokat, miután a magas hőmérséklet megrongálta az egyik kifutópályát. A hőmérséklet az ország egyes részein 37 Celsius-fokig emelkedett – írja a CNN.

A londoni Luton repülőtér a Twitteren jelentette be a helyzetet, majd szintén ott közölte, amikor a javításokat követően újraindulhatott a forgalom.

"Lényeges kifutópálya-javításra" volt szükség, "miután a magas felszíni hőmérséklet miatt egy kisebb szakasz felemelkedett" - közölte a repülőtér a Twitteren.

 

A teljes üzem nem sokkal 18 óra után indult újra Londonban.

A lutoni repülőtér bejelentése órákkal azután érkezett, hogy a Királyi Légierő (RAF) szüneteltette a legnagyobb légibázisára, az oxfordshire-i Brize Nortonba induló és onnan induló összes járatot, miután a Sky News jelentése szerint a kifutópálya "megolvadt".

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hétfő délután tweetelt egy közleményt a Brize Norton-i járatokról.

"Ebben a szélsőséges hőmérsékletű időszakban a repülésbiztonság továbbra is a RAF legfőbb prioritása, ezért a repülőgépek a régóta kialakított tervnek megfelelően alternatív repülőtereket használnak. Ez azt jelenti, hogy a RAF műveleteire nincs hatással" - áll a közleményben.

Eközben a Network Rail és a Transport for London (TfL) egyaránt azt tanácsolta az utasoknak, hogy a forróság miatt hétfőn és kedden ne utazzanak, kivéve, ha "létfontosságú utazásokról" van szó. A vasúti pályák védelme érdekében sebességkorlátozásokat is bevezettek.

Pénteken az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala hétfőre és keddre először adott ki "vörös" figyelmeztetést a rendkívüli hőség miatt, mivel az előrejelzések szerint a hőmérséklet az ország egyes részein elérheti a 40 Celsius-fokot.

A lutoni repülőtér leállása a legutóbbi incidens az Egyesült Királyságban az utazásokban zajló viharos nyár során, amely során több ezer járatot töröltek, hatalmas biztonsági sorok alakultak ki, és számtalan jelentés érkezett késő vagy elveszett poggyászokról.

A múlt héten a Heathrow repülőtér bejelentette, hogy szeptember 11-ig napi 100 000 utasra korlátozza az utasforgalmat, és arra kérte a légitársaságokat, hogy ne áruljanak jegyeket a nyári utazásokra, mivel a repülőtér a nagy kereslet és a létszámhiány miatt küzd.