A felfedezést egy spanyolországi biológus méhésznek, Federica Bertucchininek köszönheti a tudományos világ, aki először 2017-ben bukkant rá a viaszkukacok különös képességére. Ezek az élősködők méhviasszal táplálkoznak, és Bertocchini úgy akart ellenük védekezni, hogy egyszerűen műanyag zacskókat húzott a méhek kaptáraira.
Normál esetben ezek meglepően jól működhetnek ilyen helyzetekben, de a méhész 40 percen belül észrevette, hogy erősen lyukasodni kezdtek a zacskók, egy fél nap múlva pedig már tátongó hézagok tömegei alakultak ki, ez késztette arra, hogy komolyabban is megvizsgálja a viaszférgekben rejlő lehetőségeket - írja az innovációkat feldolgozó New Atlas.
A felfedezés azért jelenthet komoly előrelépést a hulladékfeldolgozásban, mert a polietilén - amikből a műanyagzacskók is készülnek - mintegy 29 százalékát teszi ki a világ műanyagfogyasztásának. Az anyag közismerten nehezen bomlik, még előkezeléssel és speciális körülmények között is hónapok vagy évek kellenek a környezetbarát úton történő megsemmisítéséhez.
Műanyagétvágy
A kutatások arra keresték a választ, hogyan is zajlik a folyamat, és elég hamar arra jutottak, hogy a férgek nem egyszerűen átrágták magukat a zacskón, hanem szervezetük megemésztette azt. Bertocchini ezen a héten közzétett kutatásából kiderült, hogy mindezt a nyálukban rejlő enzimpár teszi lehetővé.
Csapata elektronmikroszkópokkal elemezték a nyálmintákat, és az abból kivont enzimeket együttesen használva, még szobahőmérsékleten is néhány óra alatt sikerült kráterszerű lyukakat oxidálni a zacskók felületére. A madridi kutatás alapján egyértelműnek tűnnek az enzimpár előnyei a polietilén lebontásához használt más anyagokkal szemben.
Egyedi fegyver
A műanyagok lebomlásához az kell, hogy az oxigénmolekulák behatoljanak a polimerbe, amit általában erős napfénnyel vagy a magas hőmérséklettel lehet elérni, de ez Bertocchini magyarázata szerint a műanyag esetében egy nagyon szűk sávban működik csak ideálisan, ugyanis a polietilének lebomlását kifejezetten lassítják ezek a tényezők.
Ezzel szemben a most felfedezett enzimpár az "első és egyetlen", ami szobahőmérsékleten is néhány óra alatt képes oxidálni és lebontani a polimert, anélkül, hogy az bármiféle előkezelést igényelne. Bertocchiniék a környezetszennyezés elleni harc egy újabb fegyverét látják az enzimekben, és remélik hogy kemény munkával széleskörben is hasznosítható technológiát lehet összehozni a felfedezésből.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Napirendre került: tarthatatlan a 28 500 forintos minimálnyugdíj, ennyiből nem lehet megélni
Megszólalt a csengő, eljött a nagy mérföldkő az MBH Bank életében
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Anyáznak, amihez jó képet kell vágni: a teljes futárszektor súlyos válságban van
Ha akarták volna, a magyar drogmilliárdosok simán kifizethették volna a havi nyugdíjakat
Pontosan ennyi nap szabadsággal számolhatunk 2026-ban
Perceken múlt az újabb merénylet? Jelöletlen rendőrautók gázolták el a Bondi Beachre tartó férfiakat – Videó
Komolyan megsérült Fico különgépe, amely Brüsszelbe szállította a szlovák kormányfőt
Megvan a NASA legújabb vezetője, el sem hiszi, honnan jött