A Duna vize szerencsére a sok, őt ért erőszak ellenére ismét a világ egyik legtisztább folyója, szinte ivóvíz-minőségű - mondta a pozsonyi Új Szónak nyilatkozva Fodor Péter biológus, a DunaVit társulás egyik alapító tagja. Emellett Európa legnagyobb biodiverzitással büszkélkedhető folyama.

Mindezt annak ellenére sikerült a környezetvédőknek megőrizniük, illetve visszaállítaniuk, hogy a Duna egyben a világ legnemzetközibb folyama is, azaz nincs még egy olyan folyó, amely ennyi országot érintene, ráadásul civilizált, iparosított, urbanizált területeken folyik át és erőteljes hajóforgalmat bonyolít. Ez egy nagyon nagy eredmény, amely főleg a Németországban és Ausztriában foganatosított környezetvédelmi igyekvéseknek köszönhető.

Veszélyeztettt folyó

A Duna tehát már tisztán érkezik Szlovákiába. Mégis a WWF (Természetvédelmi Világalap) értékelése szerint egyedüli európai folyamként bekerült a világ tíz legveszélyeztetettebb folyója közé. Halállománya alaposan megritkult fajgazdaságban és egyedszámban is.

További gond, hogy a Duna értékes szakaszain, Bajorországban, a Wachau-völgyben, Magyarországon, Szerbiában, Bulgáriában és Romániában is olyan folyami szabályozásokat helyeztek kilátásba a közeljövőben a hajóforgalom intenzifikálására.

Természetmenedzselés

A természet menedzselésének abban is meg kellene nyilvánulnia, hogy rendszeres időközönként, az év egyes szakaszaiban megfelelő mennyiségű és kellő ideig tartó szimulált árvizekkel öntsék el az árteret. Ennek célja az lenne, hogy a puhafaliget erdei ne szomjazzanak, száradjanak, a mellékágak ne töltődjenek, ne nőjenek be, a folyó lerakhassa hordalékát, a halaknak elegendő terük és idejük legyen az ívásra, és ami nagyon fontos, hogy a Duna feltöltse a talajvíztartalékokat.

Az állami természetvédelem azt követeli, hogy elárasztáskor a vízhozam az ágrendszerben 120 köbméter/szekundum legyen, és ez a mennyiséget legalább két hétig tartsák. Ezzel szemben, az előzetes megegyezés és ígéretek ellenére a Vízgazdálkodási Vállalattól (Vodohospodárska výstavba), amely államilag igazgatott vállalat, még a 2-3 napon át tartó, 90-es értéket is nehéz kicsikarni.

Ezt azzal indokolnak, hogy a Dunát övező természetvédelmi területen illegális építkezések találhatók, amelyeknek elöntésével az ártér szennyeződne. Eltávolításukra azonban senki nem veszi rá magát. Így a törvénytelenül oda épült ingatlanok védelme, úgy tűnik, még mindig fontosabb érdek állami szinten is, mint az egészséges környezet”

Hogy mit tehetünk? Talán első lépésben vegyük leltárba, mink van, és legyünk büszkék rá, majd ébredjünk végre környezetvédelmi öntudatunkra.