A halálhírt a jelenlegi portugál elnök, Marcelo Rebelo de Sousa pénteken jelentette be. Halálának oka nem ismert, bár Sampaio nem örvendett jó egészségi állapotnak, az utóbbi két hétben kórházban feküdt - írja az ABC News.

Sampaio az 1950-es években végzett a Lisszaboni Egyetemen jogászként, és az António Salazar akkori diktatúrájával szemben fellépő földalatti diákmozgalmak soraiból emelkedett fel. A diploma megszerzése után olyan foglyokat védett, akiket kizárólag politikai ügyekkel foglalkozó különleges bíróságok ítéltek el.

Az 1974-es szegfűs forradalom megdöntése után szélsőbaloldali mozgalmakhoz csatlakozott.

Első kormányzati tisztségét 1975-ben töltötte be, külügyi államtitkárként. Folyékonyan beszélt angolul, mivel nyolcéves korában egy évig az Egyesült Államokban élt, amikor apja, egy neves portugál orvos, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen tanult.

Sampaio 1979-ben sikeresen indult a főváros, Lisszabon polgármesteri tisztségéért, 10 évvel később pedig a Szocialista Párt vezetője lett.

A portugál főváros polgármestereként eltöltött két ciklusa szolgáltatta az alapot ahhoz, hogy 1996-ban elnökké válasszák, majd 2001-ben újraválasszák, mindkettőt kényelmes fölénnyel nyerte meg.

Legemlékezetesebb lépése az volt, hogy 2005-ben él a parlament feloszlatásának jogával és megbuktatott egy bizonytalan többségű kormányt. 2005 februárjára új választásokat írt ki, amelyeken a szocialisták José Socrates miniszterelnök vezetésével ismét a szocialisták kerültek az élre.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár 2006-ban Sampaiót nevezte ki tuberkulózis elleni különleges megbízottjává. A következő évben Annan utódja, Ban Ki Mun kinevezte őt a Civilizációk Szövetségének főképviselőjévé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport