A gazdasági fejlettség leggyakrabban használt mérőszáma az egy főre jutó, vásárlóerő paritáson számított GDP - írja a Maszol egy ezzel kapcsolatos friss ranglistát böngészve. Kiszámítása során a gazdasági teljesítmény és jólét általánosan elfogadott mutatóját, a GDP-t (bruttó hazai termék) az adott ország lakossága számához arányítják.

Az országok árszínvonala azonban eléggé eltérő, ugyanannyi pénzért eltérő mennyiségű terméket és szolgáltatást lehet megvásárolni, ezért a mutató értékének megállapításánál ezt is figyelembe veszik.

Eltérő sorrendek

Az egy főre eső GDP alapján Románia az utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban, csupán Bulgáriát előzi meg. A vásárlóerő figyelembevétele azonban átírja a rangsort - derült ki a német Handelsblatt számításaiból. Ha a teljes Európai Unió vásárlóerő-paritáson számított egy főre eső GDP-jét 100-nak tekintjük, akkor a 27 tagállam közül 17 esetében a mutató értéke elmarad az átlagtól.

Az utolsó Bulgária, ahol a mutató értéke mindössze 55. Az utolsó előtti helyet Görögország foglalja el, 65-tel. Románia a 22. helyen áll, az egy főre eső, vásárlóerő-paritáson számolt GDP értéke e szerint a mutató szerint 73. A már említetteken kívül három másik tagállamot is megelőz az ország: Lettországot (71-es mutató), Horvátországot (70) és Szlovákiát (68) 

Románia előtt Portugália áll, kettővel fölötte pedig Magyarország, előbbi mutatója 74, utóbbié 76.