A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni. (Korábban egyébkén Magyarország és Szlovákia is úgy nyilatkozott, hogy megszavazza a határozatot - a szerk.) Egyes hírek szerint Észtország is a három visegrádi állam mellé állt az ügyben.

Névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy a zárónyilatkozatba a célkitűzés csupán lábjegyzetként kerül be, amelyben a kiszivárgott tervezet szerint ez áll: "A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re."

Az eredeti szöveget állítólag jelentősen felvizezték, de Prága és Varsó még így sem volt hajlandó jóváhagyni a 2050-es céldátumnak semmilyen említését. Az elfogadott közös nyilatkozatban végül azt írták, hogy az EU eleget tesz a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, a 2030-as céloknak.

Az emberek védelmében

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő délután hangsúlyozta, hogy addig nem tudja elfogadni a 2050-es klímasemlegességi célt, amíg nincs egyezmény a kompenzációról annak érdekében, hogy a megfelelés ne jelentsen irreális terheket a szegényebb, főként közép- és kelet-európai tagországok számára.

A szavazás után pedig azt mondta, hogy a lengyel vállalatok és a lengyel állampolgárok védelme éredekében blokkolta az ambiciózusabb klímacélokat.

Kemény szavak

"Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie Lengyelországot és másokat. Itt volt a lehetőség, de elszúrták" - írta a Twitteren a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet.

Ska Keller a zöldek EP-frakciójának (EFA) társelnöke kemény üzenetet küldött a Tanácsnak, melyben szégyenteljesnek nevezte, hogy a tagállamok kormány- és államfői nen tudtak megegyezni a 2050-re elérendő klímasemleges célokban, miközben emberek szenvednek a klímaváltozás következményeitől, a szárasságtól vagy más környezeti katasztrófától. Az EP-választáson sokan szavaztak a klímavédelemre is - tette hozzá. Az uniós állam és kormányfők ismét figyelmen kívül hagyták az ügy sürgősségét és mindannyiunk jövőjét kockáztatják - emelte ki a politikus a Politico szerint.

A témáról nagyjából három óra hosszan tárgyaltak az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői - írja az MTI.