A francia elnöki hivatal tagadta hétfőn, hogy Emmanuel Macron államfő humanitárius folyosók megnyitását kérte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, amelyek Oroszországba vezetnek. - Az elnök a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, a civil lakosság védelmét és a segítség eljuttatását kérte, ahogy azt minden alkalommal megteszi - jelezte az MTI szerint Elysée-palota.

A nemzetközi jog tiszteletben tartása mindenekelőtt a bombázások és a katonai offenzíva leállítását jelenti. Azaz, mi nem kértünk folyosókat Oroszország irányába - tette hozzá a francia elnöki forrás.

Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron vasárnap csaknem kétórás megbeszélést folytatott telefonon.

Az Elysée-palota szerint a hétfői orosz bejelentéssel Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját narratíváját erőlteti, miszerint ő az, akit megtámadtak, és az ukránok az agresszorok, miközben az oroszok menedéket biztosítanak. Az orosz védelmi minisztérium reggel azt közölte, hogy fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, és hogy humanitárius folyosót nyitnak a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához. A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyinhoz.

A moszkvai katonai tárca javaslata szerint a menekülők Kijevből és Harkivból egy-egy folyosón juthatnának Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílna meg ukrán, illetve orosz területre. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől.

Az ukrán vezetés "teljesen erkölcstelennek" nevezte az oroszok álláspontján a humanitárius folyósokkal kapcsolatban. Oroszország tűzszünetről és a humanitárius folyosók megnyitásáról szóló bejelentése a jelek szerint nem állította meg az orosz erőket az ukrán városok elleni támadásokban- írta az AP-re hivatkozva a Guardian. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes "elfogadhatatlannak" nevezte Oroszország hat javasolt humanitárius folyosóját - írta a BBC. Az ukrán állampolgároknak lehetővé kell tenni, hogy ukrán területen keresztül hagyják el otthonaikat - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóvivője.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.