A használt Rolex és Patek Philippe órák ára a múlt hónapban újabb kétéves mélypontra esett a másodlagos piacon, mivel a drága órák iránti kereslet a növekvő kínálat mellett tovább csökkent.

A Bloomberg Subdial Watch Index idén októberben 1,8 százalékkal csökkent, 2021 óta a legalacsonyabb szintre süllyedve. Az index, amely a másodlagos piacon az 50 legtöbbet forgalmazott óra árát követi érték szerint, a 2022. áprilisi csúcs óta 42 százalékot zuhant – számolt be róla a Bloomberg.

A csökkenés azt követi, hogy a világjárvány idején a legkeresettebb Rolex, Patek és Audemars Piguet modellek árai hatalmas mértékben, rekordszintre emelkedtek. Most, hogy az infláció nyomán a kamatlábak megugrottak, párosulva a növekvő geopolitikai feszültségekkel és a bizonytalan gazdasági növekedéssel, az óragyűjtők visszafogják a vásárlásokat.

Christy Davis, a Subdial, egy brit székhelyű órakereskedelmi platform társalapítója szerint további gyengülés jelei mutatkoznak, mivel a kínálat növekszik, és a használt órák kereskedőinek tovább tart eladni készleteiket.

A piacon egyre nagyobb lefelé irányuló nyomást látunk, ami az árak további csökkenéséhez vezethet, mivel a kereskedők az eladások hajszolása érdekében csökkentik az órák árait

– hangsúlyozta Davis a Subdial októberi piaci frissítésében.

A használt órák száma a másodlagos piacon 5 százalékkal nőtt augusztus óta a Subdial szerint. Az árbizonytalanság, amely a különböző eladók által egy óráért kínált árak közötti különbséget méri, ugyanebben az időszakban 12 százalékkal nőtt.

Mivel több termék áll rendelkezésre szélesebb árfekvésben, azt látjuk, hogy az emberek csökkentik az árakat, hogy még az ünnepi szezonban megtudjanak válni a luxusórájuktól

– fűzte hozzá Davis.

Mivel a vevők óvatosabbá és igényesebbé váltak, a Subdial által összeállított adatok szerint augusztus óta 8 százalékkal nőtt az átlagos napok száma, amíg egy használt óra eladásra kerül.

A Rolex márkaindex a múlt hónapban 1,5 százalékkal esett, és a 2022. áprilisi piaci csúcs óta 27 százalékkal csökkent, derül ki a Bloomberg és a Subdial által összeállított adatokból. A Patek Philippe modellek árát tartalmazó index októberben 2,3 százalékkal esett, és 47 százalékkal csökkent 2022 áprilisa óta.

Bár a Rolex és a Patek órák másodpiaci árai a csúcspontjuk óta jelentősen korrigáltak, mindkét márka legkeresettebb modelljeivel továbbra is jóval a kiskereskedelmi ár felett kereskednek.

Luxusórák: bezuhant a Watches of Switzerland, a Rolex áll a háttérben

Negyedével estek a Watches of Switzerland részvényei arra a hírre, hogy a vetélytárs, egyben legnagyobb svájci óra kiskereskedőt, a Bucherer céget felvásárolja a Rolex. Bővebben --->