A keleti szomszédból jövő vendégmunkások elvehetik a lengyelek munkáját és csökkenthetik a fizetésemelések tempóját. Ezt a veszélyt látja a lengyelek egy része a Lengyelországba utazó ukránok esetében - írta a Rzeczpospolita. A legtöbben az alacsony végzettségű, fiatal lengyelek gondolkodnak így - derül ki a Personal Service munkaügyi cég vizsgálatából.

A felmérés szerint a koronavírus-járvány a bevándorlók iránti hangulat lehűléséhez vezetett. A lengyelek csaknem fele szerint kevesebb külföldi vendégmunkásnak kellene érkeznie az országba. A határozott többség, a megkérdezettek 78 százaléka szerint ugyanakkor nem kell félni attól, hogy az ukránok elveszik a lengyelek munkáját. A legjobban ettől a válaszadók 16 százaléka, többségében fiatal és képzetlen lengyel tart.

Ezek az emberek a legrosszabbul fizetett munkákat végzik vagy a koruk és a tapasztalatuk hiánya, vagy a megfelelő szakképzettség hiánya miatt, és e munkákra hajtanak a legjobban a vendégmunkások is. Ugyanakkor a statisztikai hivatal adatai szerint az első negyedév végén a szabad munkahelyek száma 110,2 ezer volt, azaz 30 százalékkal több, mint a tavalyi év végén.

Ugyanakkor a cégek harcot indítottak az idénymunkásokért - írta a Business Insider Polska. Noha a szezonális munkák felén már túl vannak, még tart a dolgos kezek iránti hajsza. A leginkább a kereskedelemben, a vendéglátásban és az építőiparban. A cégek versenyképes fizetésekkel csábítják a munkásokat, elsősorban egymástól.

A becslések szerint jelenleg csak a vendéglátásban tízezer betöltetlen munkahely van. Ehhez jönnek még a szolgáltatók hirdetései, a futárok keresése és a turisztikai ágazat kereslete. Sokaknak, akik ezekben dolgoztak, a zárlat idején sikerült állást találniuk más helyeken. Ennek tükrében senkit nem lep meg, hogy egy segédszakács 30 zlotyt (2400 forint) kap egy órára, ugyanez a helyzet a pincérekkel.