Az elmúlt napokig Csehország nem adott ki munkavállalási engedélyeket a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások közepette. Június végén az ipari és kereskedelmi minisztérium újraindította képzett munkavállalói programját, amelyben támogatást kínál olyan jól képzett külföldieknek, akik az országban akarnak dolgozni - írta a Radio Praha. Ez vonatkozik az ukrán, a szerbiai, a montenegrói, a mongol és a moldovai vendégmunkásokra.

Ugyanakkor a Fehéroroszországból, a Fülöp-szigetekről és Indiából indulóknak egyelőre várniuk kell a bebocsátásra. Az illetékes minisztériumi tisztviselő elmondása szerint elsősorban az ukránokat várják vissza, mármint azokat, akiknek legalább középfokú szakképzettségük van. Tavaly több mint 114 ezer ukránt tartottak nyilván a cseh munkaügyi hivatalok, a második helyen Mongólia állt valamivel nagyjából hatezer vendégmunkással.

A hivatalos statisztika azt mutatja, hogy kétszáz cseh munkaadó keres 1000 álláshelyre Ukrajnából érkezett jelentkezőket. A kormány szerint nincs ellenmondás aközött, hogy az országban nőtt a munkanélküliség, mert a külföldiek olyan főként építőipari és nehézipari szakmák szakmák képviselői, amelyek álláshelyeire nem találni helyi munkaerőt.