Csehország a határára érkezett a koronavírus-járvány újabb hullámának - idézte Adam Vojtech egészségügyi miniszter nyilatkozatát a Radio Praha. A helyzet nem drámai, és nem érinti azt, hogy a diákok visszatértek a jelenléti oktatáshoz. Nem várható újabb teljes lezárás sem. Andrej Babis miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a kormány a fertőzések számának növekedésére számít.

Ehhez még hozzátette, hogy ha lesznek is új szigorító intézkedések, akkor azokat helyi szinten vezetik be.Csehországban szeptember első hétfőjén 391 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel, ami 150-nel több az egy héttel korábbinál - derült ki az egészségügyi tárca adataiból. Egyben ez volt a legmagasabb fertőzésszám június 3-a óta.

A százezer lakosra jutó esetetek hétnapos átlaga napi 16-ról 18-ra ment fel, miközben a reprodukciós ráta, azaz az a mutató, amely jelzi, hogy egy ember hány továbbit fertőz meg 1,26-ról 1,36-ra nőtt. Összesen 82-en voltak kórházban, ami június 22-e óta a legmagasabb adat. A szakértők a járvány rosszabbodására számítanak az ősz előrehaladtával az iskolaszezon elindulása után. Mindenkit arra biztatnak, hogy oltassa be magát.