Az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban a 2020-as csökkenés után tavaly már enyhén nőtt, de még mindig mintegy tíz százalékkal marad el a járvány előtti szinttől. Az egyedüli kivétel Szlovákia, ahol a kibocsátás máris a járvány előtti szint fölé emelkedett - írja a pozsonyi Új Szó.

Szlovákiában az európai fejleményekkel összhangban 2019-ben és 2020-ban is csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása. A 2019-es csökkenéshez elsősorban a kassai U. S. Steel acélmű és leányvállalata, a Ferroenergy járultak hozzá, amelyek a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóink – írja a szlovák jegybank elemzése.

E cégek mellett a vágsellyei Duslo vegyi üzem és a vajáni (Vojany) hőerőmű is jelentősen hozzájárult a 2019-es csökkenéshez. 2020-ban berobbant a világjárvány, és a kibocsátás közel kilenc százalékkal csökkent, amihez a nagy szereplők mellett egy csoport más, kisebb szennyező is jelentősen besegített.

A 2021-es erőteljes növekedésért azonban már szinte teljes egészében a U. S. Steel és a Ferroenergy a felelősek. A többi vállalatnál a kibocsátás stagnálása, vagy csak nagyon enyhe növekedése figyelhető meg. Ha a szlovák kibocsátók közül kizárnánk a kassai acélgyártót, a szlovákiai kibocsátás 2019-hez képest csaknem öt százalékkal csökkenne, ami a jegybank elemzői szerint már közelebb lenne az európai trendhez.