Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelországi kórházak vezetői arra figyelmeztették a varsói kormányt, hogy intézményeiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy kifizessék az egészségügyi személyzet megemelt bérét, amit a kormány tavalyi döntése alapján kellene növelniük - derül ki a Notes from Poland tudósításából.

A probléma megoldása érdekében a Nemzeti Egészségi Alap (NFZ), a közegészségügy finanszírozásáért felelős kormányzati szervezet, a támogatások emelését ígérte a kórházaknak. Kétséges azonban, hogy ez elég lesz-e a júliusban életbe lépett béremelések fedezésére.

Combos béremelés

A kórházaknak július elejétől átlag 28 százalékkal kellene emelniük alkalmazottaik fizetését. Ezt az NFZ 6,5 milliárd zlotyval (547 milliárd forint) fogja segíteni. A lengyel önkormányzatok szövetségének megbízásából készült felmérés 160 kórház adatai alapján arra jutott, hogy ezek felének nem lesz elég pénzük a béremelésre. És akkor még az adminisztratív beosztásban dolgozók fizetéséről, amit szintén emelni kell nem is beszéltünk.

További gond, hogy a kórházak ötöde még nem írta alá a szolgáltatások árának változtatásáról szóló megállapodását az NFZ-vel. Ettől függ, hogy mennyit kapnak, egy-egy beavatkozásért vagy vizsgálatért az alaptól. Az igazgatók szerint a szolgáltatási díjak nem veszik figyelembe intézményeik kiadásainak növekedését.