Fatih Birol, az IEA Nemzetközi Energetikai Ügynökség vezetője szerint az Európai Uniónak sikerült elkerülnie a teljes energiaválságot azt követően, hogy Oroszország fegyverként használta az Unió ellen gázkészleteit. Nemrég még nagy volt a félelem, hogy az orosz gázellátás szűkítése széles körű hiányhoz és zavarokhoz vezethet az energiaszolgáltatás területén. Ugyanakkor a következő tél komolyabb kihívást jelenthet Európa számára, ha az ideinél hidegebb lesz az időjárás – mondta a szakember a Financial Times-nak nyilatkozva.

Oroszország kijátszotta az energiakártyát, és nem nyert. Azonban túl erős lenne azt állítani, hogy Európa már megnyerte az energiaháborút. Európa jó munkát végzett, és stratégiája eddig nagy sikernek tekinthető. Azonban elbizakodottnak lenni a következő tél előtt nagyon kockázatos, és itt az ideje folytatni az erőfeszítéseket 2023-ban is – tette hozzá.

Az európai földgázár több mint 85 százalékot zuhant, miután 300 euró/megawattóra felett elérte csúcsát tavaly augusztusban. Azóta azonban az Európai Unió erőfeszítései, hogy alternatív beszerzési forrásokat találjanak, valamint a takarékossági intézkedések, a meglévő készletekkel való óvatosabb bánásmód és a melegebb időjárás következtében a tél végén is maradt még gáz az európai tárolókban. Ennek eredményeként néhány iparági vezető már kijelentette, hogy Oroszország elvesztette az energia-háborút az Európai Unióval szemben.

Sikerült időt nyerni

Birol elismerte, Európa hegyeket mozgatott meg a kieső orosz energia helyettesítése érdekében, miközben arra törekedett, hogy csökkentse Moszkva bevételeit az olaj- és gázipart sújtó szankciókkal. Ugyanakkor ezen erőfeszítések közepette az Uniónak nem szabad elveszíteni a célját, amely szerint energiaszükségletének minél nagyobb hányadát megújuló energiaforrásokból kellene fedezze. Egy sor eredményt sikerült elérni az orosz energiától való függés csökkentése és a tisztább energiára való átállás területén, azonban ezek egyelőre nem tartós megoldások.

Ráadásul nagyon sokat segített a kontinensnek az enyhe időjárás. Ezzel sikerült egy kis időt nyerni. Azonban Oroszország még mindig leállíthatja az Európába irányuló gázszolgáltatást, amely a háború előtti mennyiségnek alig húsz százalékát teszi ki.

Az európai gázellátás biztonságát az is nehezíti, hogy a kínai gazdaság újranyitásával valószínűleg nőni fog a kereslet a tengeri úton szállított cseppfolyósított földgáz iránt. Emiatt az európai tárolók újratöltése a nyár folyamán nem lesz annyira egyszerű feladat, és próbára teheti ismét az Unió országainak képességeit.

Az IEA vezetője novemberben arra figyelmeztetett hogy egy hideg tél után nehézségekbe ütközhet az európai tárolókapacitások akár 65 százalékra történő feltöltése is 2023 októberéig. A tél azonban nem volt eddig hideg, s hétfőn az európai tárolókapacitások szintje már 64 százalékon állt, ami sokkal magasabb, mint ami az évnek ebben az időszakában megszokott volt korábban.

Hosszabb távú megoldások kellenek

Bár néhány európai ország az elmúlt időszakban növelte a széntüzelésű erőművekben megtermelt energia mennyiségét, hogy spóroljon a gázzal, az európai széndioxid-kibocsátásnak sikerült 2,5 százalékkal csökkennie  2022 folyamán. Ez az alacsonyabb gázfelhasználásnak és az enyhébb téli időjárásnak volt köszönhető.

Az európai energiaellátás hosszabb távú átalakítása során Birol szerint nem csak az a fontos, hogy abban a megújuló energiaforrások nagyobb arányban vegyenek részt, de az is, hogy az ebben szerepet kapó szélerőművek és energiatárolásra alkalmas akkumulátorok nagyobb arányban készülnek Európában.