Kína csütörtökön 1100 új, nem behurcolt, az országban terjedő fertőzéshullám okozta megbetegedést jelentett. Ez ugyan meg sem közelíti a más nemzeteknél tapasztalt szintet, kínai viszonylatban magasnak számít. Ez a legmagasabb napi adat azóta, hogy a vírus 2020-ban Vuhanban megjelent a koronavírus, a mostani gyors járványterjedés pedig riadalmat keltett a helyi és az országos vezetők körében - írja a CNN.

A világjárvány során Kína szigorú zérótoleranciás Covid-politikát követett: a határellenőrzés szigorításával, a tömeges teszteléssel, teljes területi karanténeljárásokkal próbálta megakadályozni a betegség terjedését. A hatóságok ehhez a jól ismert taktikához nyúltak vissza, amikor a múlt héten országszerte megugrottak az esetszámok, és célzott zárlatokat rendeltek el a magas kockázatú területeken élő lakosok számára, valamint kötelező karantént vezettek be a közeli kapcsolatban állók számára.

Sanghajban, ahol a fertőzések száma egyre nő, a CNN által látott kormányzati értesítések szerint a városi kormányzat több lakást karanténközpontokká alakított át, és arra kényszerítette a lakókat, hogy minden holmijukat kipakolják. A helyiek szerint egyre több lakost, irodai dolgozót és iskolás gyereket zárnak be a munkahelyükön vagy az iskolában, amíg mindenki negatív nem lesz a tesztekben.

De több mint két éve tart a járvány, és úgy tűnik, hogy a közvélemény türelme ezekkel az intézkedésekkel szemben - különösen, ha azokat gyorsan és az emberi szempontokat kevéssé figyelembe véve hajtják végre - egyre fogyatkozik. Az északkeleti Jilin tartományban található Jilin Mezőgazdasági Tudományos és Technológiai Egyetemen diákokat zártak karanténba. Ők a Weibón, Kína legnépszerűbb közösségi oldalán könyörögtek segítségért, mondván, hogy magukra hagyták őket. Arra panaszkodtak, hogy a fertőzött diákok könyvtárakban és egyetemi épületekben vannak elszigetelve, nem kapnak megfelelő ellátást, nem jut hozzájuk ivóvíz, élelem és kevés a mosdó is.

A Weibo-bejegyzések szerint a kollégiumukban elszigetelt diákok azt tapasztalták, hogy "az ajtóikat lezárták, és még a kollégium nyilvános vécéjébe sem tudnak kimenni". Amikor a diákok megpróbálták felhívni a kínai koronavírus-központot, a telefonosok nem voltak hajlandók válaszolni a kérdéseikre.

Később aznap a városi kormány közölte, hogy az iskola Kínai Kommunista Párti Bizottságának titkárát hanyagság miatt eltávolították a pozíciójából.

A mostani járvány 20 tartomány több tucat városára terjed ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint. A legnagyobb gócpontok Jilin és a keleti Shandong tartomány, de a fővárosból, Pekingből és Sanghajból is jelentettek eseteket. Nem tudni, hogy a hivatalos adatokon felül ténylegesen mennyi fertőzött lehet Kínában.