A Kínai Kommunista Párt szombaton befejezte kongresszusát, jóváhagyta az alapszabály módosításait, amelyek célja Hszi Csin-ping központi státuszának megszilárdítása, és felfedte, hogy az új Központi Bizottságból hiányzik két olyan kulcsfontosságú tisztségviselő, akik nem állnak szoros kapcsolatban Hszivel – írja a Reuters.

A párt új Központi Bizottságában nem szerepel Li Keqiang miniszterelnök és Wang Yang, ami elemzők szerint arra utal, hogy a Politbüro következő állandó bizottsága, amelyet vasárnap dél körül  mutatnak be, valószínűleg Xihez közel álló személyekkel lesz tele.

Li, aki márciusban lemond miniszterelnöki tisztségéről, és Vang, aki a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferencia vezetője 67 évesek, így a kínai korhatár-normák értelmében jogosultak arra, hogy újabb öt évet töltsenek a nagyhatalmú héttagú Állandó Bizottságban.

Elemzők és médiajelentések szerint egyiküknek sincs értelmezhető kapcsolata Hszivel, aki valószínűleg négy új arcot hoz az Állandó Bizottságba. A jelenlegi tagokat, a 67 éves Wang Huningot és a 65 éves Zhao Leji-t, akiket Hszihez közel állónak tartanak, mindketten újraválasztották a 205 tagú Központi Bizottságba.

A PSC két másik tagja már betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

Li és Wang - akit egyes pártfigyelők Li miniszterelnöki utódjának jelöltjeként tartottak számon - mindketten kapcsolatban állnak a Kommunista Ifjúsági Ligával, egy egykor befolyásos csoporttal, amely szakértők szerint Xi alatt elvesztette hatalmát.

Szintén szombaton a párt jóváhagyta alapszabályának módosításait, amelyek célja Hszi központi státuszának és politikai gondolkodásának párton belüli irányító szerepének megszilárdítása volt, amikor a párt lezárta az évtizedes kongresszusát.

Az új Központi Bizottság vasárnap választja meg az elit Politbüro Állandó Bizottságát, és a 69 éves Xi várhatóan harmadik vezetői ciklusát is bebiztosítja.

A párt új központi bizottsága vasárnap, az első plenáris ülésén választja meg a következő, jellemzően 25 fős Politbürót és az új Állandó Bizottságot.