„Már sikerült megbirkóznunk azzal, hogy az orosz gázimport részaránya az év eleji 40 százalékról mára 20 százalék körülire csökkent [az Európai Unióban], elsősorban úgy, hogy több LNG-t vásároltunk, amelynek a gázfelhasználásban való részesedése 19 százalékról 37 százalékra duplázódott” – mondta az EU vezető diplomatája, Josep Borrell az Oilprice.com szerint.

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a héten egy blogbejegyzésben azt is ismertette, hogy az uniónak sikerült Norvégiából, Algériából és Azerbajdzsánból újabb vezetékes gázkapacitásokat vásárolnia. Így már jelentősen enyhült a gáznyomás az Európai Unión, de mivel az orosz állami Gazprom a kapacitás 20 százalékára csökkentette a gázexportot az Északi Áramlat gázvezetéken, a tél még mindig ellátási zavarokat hozhat.

Kell a 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentés

Ez a diverzifikációs erőfeszítés azonban nem lesz elég ahhoz, hogy az összes kieső orosz gázszállítást ellensúlyozza, ami azt jelenti, hogy a fogyasztást is csökkenteni kell. Borrell az Európai Bizottság által javasolt 15 százalékos gázfelhasználás-csökkentés mögé állt, megjegyezve, hogy „alapvetően arról van szó, hogy hogyan készülünk fel a kemény télre, és hogyan szervezzük meg a szolidaritást egymás között, hogyan osztjuk meg a kockázatokat és az erőforrásokat.” A vezető uniós diplomata szerint valódi energiauniót kell kialakítani, ezt azonban a múlt héten egyetlen tagállamként Magyarország és az Orbán-kormány nem támogatta

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei a múlt hónapban megállapodtak a gázfogyasztás csökkentésének e hónaptól kezdődően az egész blokkban megvalósuló rendszeréről, miután konszenzusra jutottak abban, hogy bizonyos iparágak mentesülnek a csökkentés alól, és az egyes tagállamoknak némi mozgásteret biztosítanak a fogyasztáscsökkentés mértékét illetően.

Magyarország főként az energiaszolidaritást nem támogatta, mivel más tagállamokhoz képest jelentős gáztároló-kapacitással rendelkezik. Azonban a stratégiát kérdésessé teszi, hogy pont a magyar gázellátás függ 85 százalékban az orosz importtól, miközben korlátozott az ország hozzáférése más gázforrásokhoz.

Borrell azonban hozzászólásában megjegyezte, hogy az EU alternatív gázforrások felé való fordulása nem veszélyezteti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére irányuló törekvését.

„Annak ellenére, hogy rövid távon szükségünk van fosszilis tüzelőanyagokra az oroszországi szállítások részleges pótlására, semmiképpen sem támogatjuk a fosszilis tüzelőanyagok globális reneszánszát” – mondta a tisztviselő.