Jeremy Hunt korábbi külügyminisztert nevezte ki Liz Truss brit miniszterelnök a pénzügyminiszteri pozícióra, Kwasi Kwartenget mindössze hat hét után menesztették – számolt be a Reuters.

Hunt már kétszer is sikertelenül pályázott a kormányzó Konzervatív Párt vezető posztjára, először Boris Johnsonnal szemben szenvedett vereséget, majd Truss ütötte ki a nyeregből.

Hunt, aki a külügyminiszteri előtt betöltötte már az egészségügyi és a kulturális miniszteri szerepkört is, négy hónap leforgása alatt Nagy-Britannia negyedik pénzügyminisztere lesz.

A kormány azt követően kényszerült Kwarteng leváltására, hogy a parlamenti képviselők és a piac is hevesen reagált a radikális adócsökkentési tervekre. Truss népszerűségi indexe egy hónap alatt olyan mélységbe süllyedt a YouGov közvélemény-kutató intézet szerint, amit legendásan népszerűtlen elődei sem szenvedtek el. A miniszterelnököt a megkérdezettek 14 százaléka támogatta október első napjaiban, szemben a szeptember közepén mért 26 százalékkal. Közel háromnegyedük, 73 százalékuk elutasítóan nyilatkozott róla, szemben a korábbi 55 százalékos aránnyal.