Sok szempontból olyan helyzet alakult ki, mint amilyen az 1970-es években volt, és minden jel afelé mutat, hogy a dolgok csak rosszabbra fordulnak - mondta a Portfolio.hu konferenciáján Steen Jakobsen.

Hiába ünnepelték magukat kevesebb mint egy éve a világ jegybankjai azért, amiért felszámolták a 2008-as világválság hagyatékát, az azóta eltelt rövid idő alatt olyan szintű kétségbeesés alakult ki, amit a Lehman Brothers bedőlése óta nem lehetett látni - mondta a Saxo Bank a válságokat változó pontossággal, de következetes borúlátással előrevetítő szakembere.

Túl optimisták az előrejelzések

Ugyan a Nemzetközi Valutaalap a lassulás ellenére is 3 százalék körüli növekedést vár jövőre a világgazdaságban, ez túl optimista, ráadásul a jegybanki képességek korlátozottak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy folyamatos a lassulás, miközben lényegében az összes központi bank világszerte kamatot csökkent, de ennek nincs érezhető hatása.

A monetáris politika halott

- mondta Jakobsen, aki szerint erre a legjobb példa, hogy a hagyományos logika szerint Argentína 8 százalékos kamatára ömlenie kéne befektetésnek, miközben a német negatív kamatoktól menekülnie kéne a tőkének, mégis épp az ellenkezője történik.

Problémásnak tűnik, hogy hiába sürgetik egyre többen a fiskális támogatást - amire már megszokott szigora ellenére talán Németország is lassacskán hajlandó lenne - a Saxonál mégis attól tartanak, hogy a költségvetési forrásokat rövidtávon, az éleződő társadalmi feszültségek enyhítésére használnák a kormányok ahelyett, hogy a gazdasági termelékenység javításával teremtenének jobb körülményeket az állampolgáraiknak.

Minden a dollártól függ

Nagyjából minden attól függ, hogy mi lesz a dollárral, aminek mindenképp gyengülnie kéne, hogy legyen kellő mennyiségű pénz a piacon. A monetáris politika sikertelenségét az is alátámasztja, hogy hiába az alacsony kamat, ami többletlikviditást feltételez, nincs elég dollár a piacon. Erre kevesebbet gondolunk erre, de Magyarország és a régiónk gazdaságának a jövője is végső soron a dollártól függ, lévén a gazdasági folyamatainkat 90 százalékban külső tényezők alakítják.

Ugyan a jövőt nem lehet megjósolni, a monetáris politikában könnyebb a helyzet, ott a szokásos kilenc hónapos átfutással sokkal megalapozottabb várakozásokat lehet megfogalmazni. Jakobsen ezek alapján 2020-ra recessziót vár, ami jelen helyzetben jó hír.

Ha továbbra is ugyanazt csinálnánk mint az elmúlt 10 évben, az sokkal veszélyesebb lenne, mint megküzdeni egy recesszióval

- mondta.