A valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűléséhez időzített tanulmány adatai szerint a világ teljes adóssága 164 ezer milliárd dollárt tett ki 2016-ban, ami a globális bruttó hazai termék (GDP) 225 százalékának felelt meg. A világ adósságállománya 12 százalékkal nagyobb, mint az előző rekord idején, 2009-ben volt, és a növekedés 43 százaléka írható Kína számlájára.

Az IMF arra számít, hogy idén és jövőre is 3,9 százalékkal bővül a világgazdaság, ám a vártnál jobb teljesítmény nem fog örök időkig kitartani, és amikor keményebb idők jönnek, jobb helyzetben lesznek azok az országok, amelyek most csökkentik költségvetési hiányukat - írja az MTI.

"Határozott cselekvésre van szükség, hogy erősítsék a fiskális biztonsági tartalékokat, teljes mértékben kihasználva a ciklikus fellendülést" - mutattak rá az alap elemzői, kiemelve, hogy a pufferek kiépítésével a kormányok egyrészt mozgásteret hoznak létre ahhoz, hogy a fiskális politika eszközeivel támogassák a gazdaságot egy válság idején. Másrészt pedig csökkentik a finanszírozási kockázatokat, ha a globális pénzügyi feltételek hirtelen szigorodnak.

Az IMF-et nyugtalanítja, hogy a fejlett országok költségvetési hiánya GDP-jük 105 százaléka körül van, ami a második világháború óta a legmagasabb szint. A feltörekvő országok esetében az 1980-as évek adósságválsága óta nem látott mértékre, 50 százalékra nőtt ez az arány.

Vitor Gaspar, az IMF költségvetési ügyekért felelős igazgatója a tanulmányt ismertető sajtótájékoztatóján rámutatott: az eladósodás és a jelentős deficitek csökkentik a kormányzatok képességét arra, hogy a költségvetési politika eszközeivel támogatni tudják a gazdaságot egy recesszió esetében.

"A tapasztalat azt bizonyítja, hogy azok a kormányok a legsikeresebbek, amelyek előre felkészülnek a viharra" - mondta Vitor Gaspar, felszólítva a kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy ne legyenek gúzsba kötve válság idején.

Fotó forrása: AFP/Andrew Caballero-Reynolds