Kristalina Georgieva egy második ötéves ciklust is vállalna a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén, miután a jelenlegi megbízatása szeptember végén lejár. 

A bolgár közgazdásznak ehhez szüksége van az Egyesült Államok és a nagy európai nemzetek támogatására. A Bloomberg értesülései szerint Georgieva már maga mögött tudhatja Németországot és Franciaországot is.

A G20-as csoport pénzügyminisztereinek múlt heti brazíliai találkozóján már felmerült a kérdés, Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter akkor arról beszélt, hogy Georgieva kiváló munkát végzett, ezért támogatják, ha újabb mandátumra pályázna. Egy magas rangú német diplomata pedig azt jelezte a portálnak, hogy Christian Lindner pénzügyminiszter szintén támogatja Georgieva újrázását, azonban a hivatalos megerősítést csak néhány nap múlva fogják megtenni.

Georgieva az elmúlt időszakban többször is elhárította az újabb ciklusra vonatkozó kérdéseket arra hivatkozva, hogy egyelőre a jelenlegi ciklusára koncentrál.

A szervezet vezetőjét az IMF igazgatótanácsa választja meg, Európa és az Egyesült Államok együttesen a szavazati jogot biztosító részvények körülbelül felét teszik ki, így döntő befolyásuk van a végeredményre.