Egyiptom gazdasága hosszú ideje igen rossz állapotban van, ugyanakkor a több mint 100 millió lakosú arab ország stabilitásának fenntartása fontos nemzetközi érdek, pláne, hogy közvetlen határán zajlik a gázai konfliktus, ami a téli hónapokban általában erős turizmust és az abból adódó bevételeket töredékére csökkentette.

Élelmiszerimport

Az ország hatalmas népesség igen kis lakható területre zsúfolódik össze: a Nílus keskeny völgye és deltája élhető, az ország többi része sivatag. A keskeny Nílus menti árterület, ami egykor a Római Birodalom kenyereskosara volt, ma már a lakosság töredékének élelmezését biztosítja csak, így az ország óriási élelmiszerimportra szorul, ezen belül a gabona a legnagyobb tétel. Az ország exportja nem fedezi ezt, így állandó valutahiány és magas infláció a következmény. 

Összehangolt mentés

Az Egyesült Arab Emirségek 35 milliárd dollárral segíti meg Egyiptomot, amit tengerparti területeinek fejlesztésére fordítana, mivel a Szuezi-csatornán áthaladó óriási áruforgalom jó lehetőségeket jelent kikötők, raktárak, sőt akár feldolgozóüzemek létesítésére. Az Emirségek viszont feltételhez kötötte a mentést: Egyiptomnak fel kell szabadítania a devizapiacot, kamatot kell emelnie, és ezáltal azok a feltételek is teljesülnek, amelyek az IMF következő folyósításához szükségesek.

Az abu-dhabi pénz első részlete megérkezett, így ma a jegybank 600 bázisponttal megemelte a kamatot 27,25 százalékra, és engedte az egyiptomi fontot leértékelődni közel 40 százalékkal, így a hivatalos árfolyam összeért a feketepiacival. A kapott deviza elegendő arra, hogy segítsen a piaci egyensúlyt helyreállítani, ha azt a jegybank átváltja, egyidejűleg a kamatemeléssel és a leértékeléssel. A Bloombeg szerint még a héten megegyezés születhet az IMF-fel az eddigi 3 milliárd dolláros hitelkeret 10 milliárdosra emelésével.

Jöhetnek a befektetők

Az óriási emirátusi befektetés meglepte a világot: sok külföldi cég máris gondolkozik az Egyiptomban való befektetésen, mivel ez akkora gazdasági stabilizációt hoz, ami alkalmassá teszi erre az országot, meghozza a bizalmat. Egy idő után a turizmus visszatérése is jótékonyan hathat, de 100 milliós ország eltartásához komolyabb gazdaságra, erősebb iparra, több beruházásra van szükség: mindez most megvalósulhat.